Harper's Bazaar Srbija

Akademija uvodi nova pravila za dodelu Oskara

Filmovi će morati da ispunjavaju nove zahteve da bi bili ocenjeni.

Novo, strože pravilo postavila je američka Akademija za filmsku umetnost i nauku, nadajući se da će se pozabaviti nedostatkom raznolikosti u Holivudu. Od 2024. godine, da bi se film mogao ocenjivati u kategoriji za najbolji film na dodeli Oskara, mora da ispuni kriterijume poštovanja različitosti društva. Postoje četiri kategorije u kojima će se filmovi prikazivati, a da bi film prošao, mora ispunjavati specifikacije za dve.

Kategorije se odnose na ekran, tim, studio i mogućnosti za obuku i napredovanje u drugim aspektima razvoja i objavljivanja filma. Takođe će postojati stroži i detaljniji zahtevi u svakoj od ovih kategorija, a kroz nju će Akademija pokušati da se pozabavi pitanjima različitosti – rase, seksualne orijentacije, nacionalnosti…

Holivud, a posebno Oskar, dugo su kritikovani zbog nedostatka raznolikosti u svim ovim kategorijama. Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominuje nijedan crni glumac ili pripadnik drugih manjina izazvala je talas ljutnje, a mnoge filmske zvezde bojkotovale su ceremoniju i krenuo je pokret  #OscarsSoWhite (Oskari su tako beli). Akademija se nada da će se sada dramatično promeniti situacija uvođenjem novih pravila.

„Ograničenje treba proširiti tako da odražava našu raznoliku, globalnu populaciju kako u stvaranju filmova, tako i u publici koja je s njima povezana“, rekli su predsednik Akademije, David Rubin i izvršni direktor, Dawn Hudson u zajedničkoj pisanoj izjavi. „Verujemo da će ovi standardi integracije biti katalizator za dugoročne, suštinske promene u našoj industriji.“

Ovo nije prvi korak koji je Akademija preduzela za veću raznolikost. U julu je Agencija objavila da je pozvala 819 novih članova u svoj odbor u nastojanju da diverzifikuje glasanje. Među imenima su bila Zendaya, Eva Longoria, Awkwafina, Cynthia Erivo, John David Washington i Constance Wu. Od novih gostiju 36% su ljudi koji nisu belci i 45% žene. Ovi članovi će imati glasačke privilegije na predstojećim dodelama Oskara (koje će se održati u aprilu 2021. godine), ali nova pravila za nominacije za najbolji film stupaju na snagu tek 2024. godine.

harpersbazaar.gr

Najnovije