Harper's Bazaar Srbija

Posetite sa nama porodični hotel sa wellness centrom u Sloveniji

Dizajneri slovenačkog arhitektonskog biroa Enot obnovili su istorijski hotel sa wellness centrom u Alpima kod Ljubljane.

Porodični butik hotel Plesnik smešten je u srcu živopisnog prirodnog parka u alpskoj Sloveniji. Ovde postoji wellness kompleks sa bogatom tradicijom duže od 80 godina. Zbog svog izuzetnog položaja na granici planinske doline i glečera, sa ove lokacije se pruža neverovatan pogled na veličanstvene alpske vrhove Kamnik Savinja. Pošto je dolina Logar po mnogima jedna od najlepših u Evropi, neverovatan pogled na ovo prirodno čudo postao je presudan razlog za rekonstrukciju starog hotela sa wellness centrom.

Veći deo nekadašnjeg wellness centra bio je smešten u podrumu podeljenom u delove i bio je zauzet malim organskim bazenom sa izlazom na terasu za sunčanje koja se nalazila ispred zgrade. Kako bi napravili novi spa, stari bazen je delimično zamenjen velikim kompleksom hidromasaže, dok je bazen koji gleda na planinsku dolinu uvećan i dopunjen kružnim prostorom za opuštanje i kaminom.

Terasa solarijuma dobila je logičan nastavak u obliku otvorenog bazena, u čijim se vodama odražava okolni planinski pejzaž. Bazen ima jasan pravougaoni oblik, čime se nastavlja stroga geometrija zgrade. U bazenu se takođe nalazi prostor za opuštanje sa okruglim ognjištem, gde se gosti wellness centra mogu diviti dijalogu vode i vatre i istovremeno uživati u pogledu na planine.

Za spoljnu i unutrašnju dekoraciju Wellness hotela Plesnik korišćeni su lokalni materijali: prirodno drvo, kamen i šljunak. Zidovi od šljunka izgledaju kao organski nastavak okolnog kamenitog pejzaža. Talasasta ispupčenja vizuelno dele terasu solarijuma na tri dela: saunu, centralnu wellness sobu i ulazni hol. Zajednička fasada svih pregrada u potpunosti je izrađena od stakla: panoramsko zastakljivanje zamenilo je stare lučne prozore.

Iako se površina wellness centra nakon rekonstrukcije povećala, zgrada ne izgleda glomazno i stapa se harmonično sa predivnim prirodnim okruženjem.

designboom.com

Najnovije