Harper's Bazaar Srbija

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C, ili askorbinska kiselina, najvažniji je antioksidans koji je odgovoran za normalno funkcionisanje gotovo čitavog organizma. Isti uklanja toksine, štiti ćelije od oštećenja i jača imuni sistem. Svakako da ga možete koristiti u vidu tableta, ali je njegovo dejstvo mnogo jače u vidu prirodnih namirnica.

Zato obavezno svoju ishranu obogatite sledećim proizvodima:

1. Karfiol

Karfiol ne bi trebalo da bude zapostavljen, jer isti sadrži ogromnu dozu vitamina C. Pored jačanja imuniteta, omogućava prevenciju kardiovaskularnih bolesti, poboljšava rad mozga i usporava proces starenja.

2. Kivi

Uopšte nije tačno da je pomorandža prvak u količini vitamina C. U kiviju je ona čak dvostruko veća, a skoro isto toliko je ima i u limunu.

3. Brokoli

Samo pola čaše kuvanog brokolija obezbediće gotovo 60% dnevnog unosa vitamina C. Uz to je bogat i vitaminom A, E i nekoliko B vitamina, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i cinkom.

4. Peršun

Peršun sadrži veliku količinu gvožđa kome vitamin C pomaže da se bolje apsorbuje. Na taj način, ne samo da ćete dobiti jači imunitet, već i zdravije srce.

Zašto bi trebalo da jedete kurkumu, saznajte OVDE.

Najnovije