Harper's Bazaar Srbija

Tri moćna recepta sa jagodama za kojima ćete poludeti

Jagode su mnogima omiljeno prolećno voće, a zahvaljujući modernom uzgoju, možemo ih jesti tokom cele godine. Ipak, vrhunac prirodne sezone im je u junu, tako da imamo još vremena da uživamo u ovoj carskoj poslastici. Iako ih obožavamo sveže, sa ili bez šećera ili začinjene samo šlagom, podsećamo da su jagode zapravo glavni sastojak mnogih deserata. Donosimo recepte za koje ne morate biti kulinarski šef da biste goste i ukućane iznenadili sjajnim slatkišima.

Galete s jagodama

Sastojci:

Za testo:

150 gr glatkog brašna

150 gr oštrog brašna

2 kašike šećera u prahu

2- 3 kašike pekmeza po želji

150 g putera

1 jaje

vanilin šećer

naribana korica limuna

malo soli i hladne vode

Pomešajte brašno, so, šećer i koricu limuna, dodajte hladan puter, nasečen na kocke. Razmutite jaje i povežite ga brzo u ovu smesu, a ako odmah ne ispadne kompaktna, dodajte malo vode. Testo razvucite na papiru za pečenje koji ste posuli brašnom. Kada testo stavite u pleh za pečenje, premažite ga pekmezom i ostavite 2 cm nenamazana sa svake strane, koje ćete kasnije preklopiti. Ostavite ga sa strane i sačekajte da se rerna zagreje na 180 stepeni.

Za nadev:

1 kg jagoda

šećera po ukusu

sok od limuna i korica

malo vanile

3 – 4 kašike gustina

Oprane jagode isecite na komade, dodajte šećer, začine i gustin, sve dobro promešajte. Naslažite masu po testu, preko pekmeza. Krajeve previjte preko voća i pecite na 180 stepeni oko pola sata. Kolač je gotov kada testo poprimi teksturu keksa, a voće je meko.

 

Biskvit sa jagodama

SASTOJCI:

400 g jagoda

3 jaja

130 g šećera

1 kašičice arome vanile

130 g brašna

jagode u količini po želji

šećer u prahu

sitno seckani bademi

Priprema:

Dok se rerna greje na 180 stepeni, kalup za tortu obima 25 cm podmažite puterom. Oprane jagode nasecite na kockice, i polovinu naređajte u kalup. Jaja izblendujte sa šećerom dok se masa ne udvostruči, pa dodajte vanilu. Varjačom umešajte brašno dok se ne sjedini sa masom, a onda je izlijte preko jagoda i prodrmajte kalup da se ravnomerno rasporedi. Na vrh složite ostatak jagoda i pospite bademima. Pecite biskvit do 40 minuta, a gotov je kada se ivice lako odvajaju od kalupa. Kolač pre služenja pospite šećerom u prahu. Svaku porciju možete obogatiti kuglom sladoleda po izboru.

 

Trifl sa jagodama

Reč je o engleskom desertu u visokim čašama, koji se slaže od voća, krema od vanile i biskvita.

Sastojci (za 4 čaše):

1,5 dcl poslastičarskog krema ili 120 gr finog krem sira

2 kašike likera od narandže ili badema, npr. amaretta, koji se zbog dece može zameniti sokom od pomorandže

1/2 šoljice šećera

1/2 šoljice šlaga

3 šoljice jagoda

6-8 piškota

dekoracija od listića nane  

Priprema:

Pomešajte poslastičarski krem ili sir s likerom ili sokom od pomorandže i polovinom doze šećera. Drugom polovinom pošećerite jagode koje ste presekli na pola, kako bi pustile sok. U taj sok natopite piškote.

Polovinu jagoda koje ste presekli i marinirali poređajte na dno svake čaše. Zatim jagode prekrijte piškotama koje ste namočili i prelomili, a slaganje završite kremom. Broj slojeva zavisi od visine čaše. Trifl pre služenja ostavite u frižideru bar jedan sat. Potom porcije ukrasite listićima nane.

 

Priredila: Milica Đorđević

Foto: Shutterstock

Najnovije