Harper's Bazaar Srbija

Inovacije u centru pažnje H&M Conscious Exclusive SS20 kolekcije

Kolekcija H&M Conscious Exclusive za proleće/leto 2020 posvećena je cirkularnosti i obiluje glamurom zlatnog doba putovanja vozom. Pored brojnih održivih procesa i inovativnih materijala, kolekcija je nadahnuta Le Train Bleu, elegantnim vozom sa spavaćim kolima koji je saobraćao od Kalea do Azurne obale dvadesetih godina prošlog veka. Donoseći raskošne večernje haljine i prozirne haljine za dan, kolekcija je prepuna novih materijala nastalih na održiv način, kao što su CIRCULOSE ®, prirodni materijal proizveden od recikliranog tekstila, i RENU™, veoma kvalitetan recikliran poliester, kao i drugi materijali iz prethodnih kolekcija. H&M Conscious Exclusive SS20 kolekcija biće u prodaji u H&M prodavnici u Knez Mihailovoj od 26. marta.

„Nadahnuće za kolekciju bila je ideja glamuroznog putovanja vozom, koji je tim dizajnera doživeo kao predivno simbolično H&M-ovo putovanje ka cirkularnosti kao kompanije. Inspirisali su nas Le Train Bleu i dekadentni kreativci, kao što su Žan Kokto i Pablo Pikaso u vili Santo Sospir u Kap Feratu. Želeli smo da ponudimo kolekciju posvećenu dekadentnom, bezbrižnom vremenu, ali i kolekciju koju čine kvalitetne kreacije koje će naši kupci svakog dana nositi sa uživanjem,“ kaže Ela Sokorsi, dizajernka u H&M-u.  

Glavni komadi u kolekciji su: duga balska haljina od recikliranog poliestera, mini-haljina od recikliranog tafta sa plisiranim rukavima, CIRCULOSE ® haljina za svaki dan sa karnerima, bluza od recikliranog tafta sa ukrašenim rukavima i denim od 100% nebojenog organskog pamuka. Ključni aksesoari obuhvataju ravne koktel-papuče ukrašene perlicama od recikliranog stakla (materijal iz prethodne kolekcije) i torba od VEGEA™, inovativne veganske zamene za kožu, napravljene od otpadnih kožica grožđa i stabljika. 

„Za kolekciju Conscious Exclusive SS20 tim dizajnera bavio se emotivnom trajnošću i kasnijim životom odeće sa više pažnje nego ikada pre. Tim se posvetio sastavu materijala i metodama bojenja koje manje štete životnoj sredini – koristili smo prirodnu boju od mlevene kafe sakupljene u H&M-ovim kancelarijama. Posvećeni smo zaista holističkom pristupu održivosti, ali i kreiranju posebnih komada koji će trajati čitavog života,“ kaže An-Sofi Johanson, kreativna savetnica u H&M-u.

Ceo lookbook H&M Conscious Exclusive za proleće/leto 2020 kolekcije možete pogledati OVDE.

Najnovije