Harper's Bazaar Srbija

Sirene i puno ljubavi u kolekciji Dior couture

Čarolija se vratila!

O činjenici da u današnjoj modi više nema magije razgovara se dugo vremena. A to i nije tako loše: čini se da je postala pristupačnija, bliža stvarnosti i ljudima. Ne samo stvarnosti – već i svakodnevnom životu. I uopšte nismo mislili da bi nam modna nedelja, prevedena na internet, mogla vratiti modnu bajku. Uverila nas je današnja kolekcija modne kuće Dior.

Revija možda nije ispravna reč, jer je Grazia Chiurri kroz video predstavila sezonu jesen / zima 2020. godine, kao i drugi dizajneri.

U 12-minutnom mini-filmu „Le Mythe“, lako je zaboraviti na stvarnost, gde se o koronavirusu i politici još uvek razgovara.

Reditelj Matteo Garrone zadužen je za očaravajuću i vrlo krhku priču. Statue, zauvek zaleđene u sredini bašte, oživljavaju. Sirene dolaze na obalu. Snaga umetnosti dodiruje prelepe haljine, samo Narcis nije pod uticajem lepote moderne odeća – on je, kao što znamo, previše zaljubljen u sebe da bi cenio nekoga drugog.

Odeća je prikazana na modelima, ali ne na manekenkama, već lutkama. Ovo je podsetnik na Théâtre de la mode – putujuću izložbu iz 1945. godine, za koju su se svi majstori tog vremena ujedinili, od Cristobala Balenciage do Jeanne Lanvin. Tkanine su tada, nakon rata, bile u nedostatku, tako da je odeća za couturier izrađena u mini verzijama – jer moda, čak i u teškim vremenima, treba da pruži bajku.

Nije lako detaljno pregledati odeću iz kolekcije u videu – ali se magija oseća kroz ekran.

 

 

Najnovije