9 činjenica o kafi koje svaki kofeinski zavisnik mora da zna

1) Većina energetskih pića ne sadrži onoliko kofeina koliko Starbucks kafa. 

Ne verujte onima koji vam govore da skupa energetska pića sadrže više kofeina od šoljice kafe. Energestko piće od 470 ml sadrži oko 150 miligrama kofeina — što je duplo manje od količine koju sadrži standardna velika Starbucks kafa.

2)  Veoma je lako neprimetno se navući na kafu. 

Samo 100 miligrama kofeina dnevno dovoljno je da izazove zavisnost kod odrasle osobe. Toliko kofeina otprilike sadrže dve kesice čaja ili tri limenke Coca Cole. Ako iznenada prestanete da pijete kafu, iskusićete simptome odvikavanja, poput manjka energija, iritabilnosti, glavobolja.

3) Kafa brzo počinje da deluje. 

Potrebno je samo 10 minuta nakon prvog gutljaja, da kofein počne da deluje.

4) Zrna kafe nisu zapravo zrna. 

Ona su zaprave koštice kafene voćke.

5) Prva web kamera IKAD je izmišljena upravo zbog kafe. 

Ovo možda zvuči čudno, ali kada čujete priču, imaće smisla. Davne 1991. godine na Kembridž Univerzitetu u Engleskoj, ljudima se smučilo da odlaze do lončeta sa kafom samo da bi ga zatekli praznog. Zato su napravili web kameru koja je prenosila sliku lončeta na crno belom 128x128 ekranu pa su studenti mogli, pre no što pođu, da provere ima li kafe. Dakle, kafi treba zahvaliti što imamo Skype i FaceTime.

6) Amerikanci konzumiraju najviše kafe. 

Oni popiju oko 400 miliona šoljica kafe svakog dana, što je 146 milijardi šoljica godišnje!

7) Kafa najbolje deluje ako je popijete između 9:30 i 11:30. 

Kafa najbolje deluje baš u ovom periodu jer nivo kortizola (hormon koji kontroliše unutrašnji sat) opada a kofein reaguje sa kortizolom. Ako kafu popijete prerano ujutru, kada je novo kortizola visok, stvorićete toleranciju na kafu, pa će vam biti potrebno više kafe za isti efekat.

8) Johann Sebastian Bach je napisao celu kantatu o devojci zavisnoj od kafe.

9) Postoji razlog zašto kafa ima bolji miris nego ukus.

Naučnici tvrde da je to zato što imamo dva čula mirisa: jedan za mirise iz okruženja i jedan za aromu koja dopire iz usta na zadnji deo nosa kada gutamo (i koja je odgovorna za 80% ukusa koji osećamo). Dakle kafa bolje miriše kada je samo pomirišete nego kada njenu aromu osetite iz usta. Osim toga, pljuvačka ukloni oko polovine tog prijatnog mirisa i ukusa. Dakle, naša pljuvačka radi protiv naših čulnih kvržica.

Izvor: Seventeen

Foto via harpersbazaar.com

Pročitajte još

Pročitaj još