Harper's Bazaar Srbija

Serije koje pišu nova modna pravila

Nekada su trendove diktirale četiri drugarice iz “Seksa i grada”, a danas imamo nekoliko sličnih TV formata iz čijih će garderobera “pozajmljivati” svi, od generacije Z do zrelih žena  

Sa pravom se kaže da je moda dodatni glavni lik mnogih filmova i serija, a saradnja glumaca i dizajnera nekada se nije ni skrivala. Legendarna Audrey Hepburn je u svakom filmu zahtevala Givenchyjeve haljine, a već prvom scenom u predivnom klasiku “Doručak kod Tiffanyja” proslavila je pariskog umetnika. U današnje vreme vrtoglavog tempa, inspiraciju za odevne kombinacije najviše crpimo iz omiljenih serija. Samantha, Charlotte, Miranda, a posebno Carrie su u “Seksu i gradu” postavljale trendove koji su obeležili devedesete i početak novog milenijuma: slip haljine, bunde, ogrlice s imenom, crop topovi i kombinacije komada koje su do tada bile nemoguće. Sve to se danas vraća u novom ruhu. Kostimografkinja ove serije Patricia Field je s razlogom osvojila Emmy za oblačenje četiri drugarice s Menhetna, a cipele Manola Blahnika postale su popularnije nego ikada. Nove trendove u modi nastavlja da postavlja krimi serija „Slatke male lažljivice: Perfekcionisti“, u kojoj pratimo ambiciozne stanovnice gradića Bikon Hajts. One su nam predstavile nove modne igre s kožnim jaknama, haljinama na crno-bele pruge i naročitim mantilima. Odevne kombinacije glavnih glumica su dobile veb sajt,  na kojoj obožavateljke mogu da pronađu sve kostime iz serije.

Treća sezona serije “Ubijanje Eve” sa Sandrom Oh i Jodie Comer donosi nam inspiracije kakve se ne bi očekivale u trileru. Dok igra ubicu, Comer nosi maštovite šik kombinacije koje su osvojile svet – hrabre i preterane, menjaju se prema situaciji u kojoj se nađe njen lik Villanelle. Serija se može posmatrati i kao revija luksuznih brendova, i to od bomber jakni i odela do pidžama, a najčešći je Alexander McQueen.

Serija “Nesigurna” glumice Isse Rae obeležena je njenim nominacijama za Zlatni globus i Emmy za glavnu glumicu, ali i – odevnim komadima “sa stavom”. Reč je o ležernim i “ludim” kombinacijama koje nam donose žive boje, vraćaju stil iz 90-ih godina i mahom su pristupačne i publici.

Mračna tinejdžerska serija “Euforija” sa Zendayom, Hunter Schafer i Barbie Ferreirom prati život srednjoškolaca ispunjen drogama, međuljudskim traumama i društvenim mrežama. Uz to je primer mode generacije Z, a kostimografkinja Heidi Bivens je uspela da prikaže i njihove kupoholičarske navike, koje nisu toliko ležerne, kako bi se očekivalo: moderni stilovi se mešaju sa vintage i nostalgičnim trendovima, a svaka kombinacija odgovara životnoj priči lika.

Vrhunska serija “Nevine laži” okupila je odlične glumce, na čelu sa Reese Witherspoon (koja je i koproducent), kako bi prikazala javni i tajni život pet žena otmenog gradića Montereja. Upravo lik glavne glumice, koji se zove Madeline Mackenzie, vodi svoju kći u školu u Dolce&Gabbana komadima, a i sama nosi besprekorne kombinacije prilagođene ulozi žene koja je mnogo više od obične domaćice. Lik Celeste Wright, koji igra Nicole Kidman, presvlači se iz poslovne odeće u boho haljine i traži lepršav izgled. Treba li napomenuti da i ovde svaka odvevna kombinacija odgovara tajni koju svaka od ovih žena skriva? Serije nam, dakle, otvaraju oči i u pogledu izbora odeće koja ističe našu individualnost.

Autor: Milica Đorđević

Fotografije: Profimedia 

Najnovije