Pop-Up izložba nakita u KC Gradu

Projekat Exploring inspirations, podržan od strane Stimulering Fund Creative Industries Fund Netherlands, počeo je u maju ove godine. Projekat se sastoji iz tri etape u tri discipline: dizajn odeće, nakita i obuće.

Finalna četvrta etapa projekta prikazaće rezultate svih disciplina na objedinjenoj izložbi u Velikoj galeriji KC Grada. Na projektu su angažovani dizajneri odeće, obuće i nakita iz Holandije i Srbije sa ciljem da inspirisani starim zanatima, tehnikama realizuju sopstvene savremene dizajnerske.


Slika: Nina Sajet

Posle uspešno realizovane prve etape projekta, gde je u fokusu bio dizajn odeće, u periodu od 21. do 27. septembra realizovaće se etapa posvećena dizajnu nakita. Kao i sa dizajnom odeće i ovoga puta polazna inspiracija koju će istraživati gostujući dizajneri jeste inspiracija tradicionalnim tehnikama i zanatima, sa ciljem da se očuvaju i da ih gostujući dizajneri primene u izradi savremenog nakita u skladu sa sopstvenim senzibilitetom. Odlučili smo se za delikatnu tehniku filigrana i pozvali makedonsku dizajnerku nakita Biljanu Kekackosku, koja će gostujućim dizajnerima održati radionicu za savladavanje tehnike filigrana, čiji rezultat treba da budu komadi nakita koji će biti predstavljani na finalnoj izložbi u decembru.


Slika: Nina Sajet

Prateći program projekta i u ovoj etapi je na kojoj predstavljamo radove gostujućih dizajnera kao i njihovih kolega iz Srbije i pravimo mali presek dizajna savremenog nakita. Predstavićemo dva dizajnera nakita iz Holandije: Ninu Sajet (ninasajet.nl) i Nhat-Vu Danga (nhatvudang.com), čiji su stilovi dosta eksperimentalni i različiti, a njima će se na radionici filigrana priključiti Nenad Stojaković koji vodi brend Studio Manufactura. Grupna izložba nakita obuhvatiće još desetak domaćih autora koji se izdvajaju svojom kreativnošću i idejama i čiji nakit je već uveliko prihvaćen i nošen.


Slika: Nhat-Vu Dang

Pored izložbe publici će i ovoga puta biti priređena predavanja eksperata iz Holandije sa generalnom temom dizajna nakita. Ugostićemo poznatog holandskog dizajnera nakita Teda Notena (tednoten.com) koji će predstaviti svoj rad u petak 25. septembra, te preneti svoje iskustvo tokom dugogodišnje karijere. Sa druge strane ispred fondacije Francoise van den Bosch (francoisevandenbosch.nl/en/) predavanje o istoriji dizajna nakita u Holandiji kao i značaju same fondacije održaće istoričarka umetnosti i publicista, Liesbeth den Besten u subotu 26. septembra. Time će bogat nedeljni program biti zaokružen.

Program:

Utorak 22. i 23. septembar, Velika galerija Kc Grad

Pop-up izložba nakita

Otvaranje izložbe – utorak 22. septembar 20h

U okviru ovogodišnjeg dizajn projekta Exploring Inspirations podržanog od strane Stimulering Creative Industries Fund Netherlands, pripremićemo izložbu nakita dizajnera učesnika koji nam stižu iz Holandije i desetak domaćih dizajnera nakita.

Izložbu otvaramo 22. septembra u Velikoj galeriji od 20 časova. Pored Nine Sajet, Nhata-Vu Danga i Nenada Stojakovića koji učestvuju na samom projektu, svoj nakit izložiće i Mira Ranković, HotaHota, Milutin Popović Miho, Nemanja Nikolić, Glory Box, Nikolina Kostur sa brendom Rename, Studio Glina, Zorica Slavić Spring nakit i Dizajn Kolektiv, čiji nakit je bio zapažen na našoj letnjoj izložbi BeoKreativnost.

Na izložbi ćete moći da vidite njihove poslednje komade nakita, a neki od dizajnera spremaju i retrospektivu pojedinih svojih kolekcija. Ova mini izložba uključuje nakit izrađen od različitih materijala, od zlata i srebra, preko aluminijuma i drugih metala, do gline, pleksiglasa i drveta.

Cilj izložbe je komparacija nakita srpskih i holandskih kolega, te mali presek lokalne scene savremenog nakita. Holandski dizajneri razmeniće iskustva sa srpskim kolegama, uporediti pristupe i upoznati trendove koji su aktuelni na lokalnoj sceni.
Izložba će biti i prodajnog karaktera, tako da će publika moći da sebi pribavi stare i nove komade dobro poznatih lokalnih dizajnera.

25. i 26. septembar, 18h Gradstor Design Hub, Pop Lukina 1

Predavanja Teda Notena i  Liesbeth den Besten

Pored pop-up izložbe nakita gde će se predstaviti naši dizajneri učesnici, program projekta podržanog od strane Stimulering Creative Industries Fund Netherlands i ovoga puta obuhvata predavanja eksperata iz Holandije.

Kako je tema Nakit za Vas smo odabrali eksperte u tom polju: Teda Notena, dizajnera nakita veoma poznatog u zemljama Beneluksa. Njegovo predavanje naslovljeno Once a bricklayer always a bricklayer osvrnuće se na njegovu karijeru dizajnera. Bricklayer odnosno zidar je zanimanje kojim je Noten otpočeo svoju radnu karijeru, Naravno pre akademije primenjenih umetnosti, koju je završio u Maastrichtu i posle koje se polako pozicionirao na dizajn sceni Holandije ali i šire. Predavanje će biti održano 25. septembra u novom Gradstor design hub-u u Pop Lukinoj 1 od 18h

Drugo predavanje koje vas očekuje narednog dana, 26. u istom prostoru održaće istoričarka umetnosti čije je polje specijalnosti upravo nakit, koja je takođe proslavljeni ekspert u polju nakita, Liesbeth den Besten, koja radi za fondaciju nakita Francoise van den Bosch. Njeno predavanje imaće dva dela: prvi deo će se baviti pregledom istorije izrade i dizajna nakita u zemljama Beneluksa i Holandiji, dok će u drugom delu autorka predstaviti fondaciju za koju radi i njen značaj za dizaj nakita i kreativnu industriju uopšte. Den Besten Je profesorka na Rietveld Akademiji u Amsterdamu i autorka je monografije o nakitu jednostavno nazvane On Jewelry, koja pruža pregled savremenog dizajna nakita u svetu. Takođe je bila kustoskinja izložbi o nakitu od kojih je jedna održana u Stedelijk muzeju. 

Pozivamo Vas da prisustvujete ovim zanimljivim predavanjima i upoznate se sa dizajn scenom Holandije ali i naučite nešto o istoriji nakita. Takođe, imaćete i mali preview novog Design Hub-a koji se uskoro otvara a biće specijalno otvoren ranije samo za ovu priliku. 

tednoten.com
http://www.artjewelryforum.org/authors/liesbeth-den-besten
www.gradbeograd.eu 

Pročitaj još iz kategorije Umetnost, knjige & muzika