Yayoi Kusama - Queen of Polka Dots

"Tačke su simbol sveta. Svi smo mi tačke." Kako izgleda posmatrati svet očima najčuvenije japanske umetnice? Kroz prepoznatljive polka dot motive i naglašene boje, Yayoi Kusama nas već decenijama uči da avangarda i popularna kultura nikada nisu bile bliže.

Ovog septembra galerije širom sveta slave autentičnost, energiju i boje oličene u umetnosti jedne jedine i neponovljive Yayoi Kusama.

Ozbiljan izraz lica, jarkocrvena kosa, guste šiške, prepoznatljivi tačkasti motivi na takođe jarkocrvenoj haljini - Yayoi Kusama u svakom trenutku izgleda baš kao otelovljenje sopstvene umetnosti: ona je energična, provokativna, autentična.

Iza prenaglašene spoljašnjosti krije se osamdesetsedmogodišnja žena, mitologija satkana iz pojedinačnih kreativnih ludosti, prepoznatljivih motiva bundeve i psihodeličnih tufni.

Zapravo, njeno umetničko biće zasenilo je sve njene pojedinačne radove. Yayoi Kusama je umetnica u punom smislu te reči. Oprobala se u gotovo svim vidovima stvaralaštva od slikanja, skulpture, performansa, kolaža do poezije, kao i u brojnim pravcima, jednako kao u pop artu, art brutu, ekspresionizmu, minimalizmu, a poznati su i njeni česti ogledi na polju feminizma.

Tokom šezdesetih predstavljala je jednu od najvažnijih figura umetničke scene Njujorka. Takođe, bila je jedina Japanka koja je izvršila presudni uticaj na oca pop arta, Andyja Warhola. Već početkom sedamdesetih vratila se u Japan, gde se na psihijatrijskoj klinici punih 40 godina posvetila lečenju od anksioznosti i depresije koje su je pratile čitavog života. Međutim, sve ovo vreme pratilo ju je i još nešto. Tačke i boje. Prepoznatljive na svakom delu koje je ikada stvorila, bilo da je reč o instalaciji ili slici, ali i na svakoj njenoj haljini uvek jednostavnog A kroja.

Njene prepoznatljive tačkice mapirale su svet - od Tokia do Njujorka. Jedna je od retkih umetnica čiji se radovi prodaju jednako na svim kontnentima. Legendarnu instalaciju Infinite Obsession u toku 2014. samo na teritoriji Južne Amerike pogledalo je više od dva miliona ljudi. Takođe, njena dela nalaze se u kolekcijama svih vodećih muzeja sveta: Museum of Modern Art u Njujorku, County Museum of Art u Los Anđelesu, Tate Modern u Londonu, Centre Pompidou u Parizu, kao i National Museum of Modern Art u Tokiju. U prošloj godini Artsy ju je svrstao među top 10 živih umetnika današnjice.

Njena dobro poznata skulptura bundeve sa još poznatijim tačkama inspirisala je i Marca Jacobsa da za Louis Vuitton osmisli posebnu kolekciju.

Zapravo, mitologija satkana oko njenog umetničkog angažovanja uspela je da svih ovih godina ostane sinonim za avangardu i umetničku ekscentričnost, ali istovremeno prodre duboko u popularnu kulturu.

Ove jeseni galerije širom sveta slave autentičnost dela Yayoi Kusame. Galerije u Engleskoj, Finskoj, Konektikatu, Hjustonu i Japanu predstavljaju izložbe na kojima će osim slika i skulptura, biti prikazani i neki do sada neobjavljivani radovi sa početka njene karijere. 

Priredila: Jovana Zajić

Pročitajte još

Pročitaj još