Harper's Bazaar Srbija

4 dobra razloga da ove jeseni češće jedete bundevu

Sezona je mirisnih bundeva…

Jesen je savršeno vreme za pripremu najrazličitijih jela od bundeve. Ovaj svestrani proizvod može se koristiti i u slatkim i u slanim jelima. Bundeva pomaže u obnavljanju osnovnih zaliha vitamina A, E i C. Pored toga, vlakna koja sadrži obezbediće vam energiju tokom celog dana i stabilizovati šećer u krvi.

Bundeva je podjednako korisna sirova, pečena i konzervirana.

Bundeva je bogata mineralima

Kalijum, magnezijum i gvožđe pozitivno deluju na srce, regulišu krvni pritisak i snabdevaju crvene krvne ćelije kiseonikom.

Bundeva je bogata antioksidantima  

Bundeva je puna beta-karotena i važnih antioksidanata koji obnavljaju ćelije u telu.

Sadrži malo kalorija

U 100 grama bundeve ima samo 30 kalorija i 0,1 grama masti. Redovno konzumiranje bundeve pomoći će vam da izgubite kilograme, a visok sadržaj vlakana dugo će vam ostavljati osećaj sitosti. Za međuobrok bogat proteinima, pomešajte pola šolje bundeve u konzervi sa grčkim jogurtom sa niskim sadržajem masti, cimetom, muskatnim oraščićem i medom.

Seme bundeve

Kada kuvate bundevu, obavezno ostavite njeno seme prepuno kalijuma, magnezijuma, cinka i gvožđa. Pečene  semenke bundeve su odlična užina.

Najnovije