Kakao je, naravno, ukusan. Da li je koristan?

Kakao je jedan od najbogatijih izvora moćnih prirodnih antioksidansa polifenola, zajedno sa nekim voćem, povrćem, čajem i crvenim vinom.

Polifenoli štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavaju razvoj upalnih procesa, usporavaju proces starenja, poboljšavaju stanje kože i štite je od štetnih efekata ultraljubičastih zraka.

Kakao povećava nivo azotnog oksida u krvi, što pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Lekari veruju da je to rezultat sadržaja flavonoida, koji poboljšavaju funkciju krvnih sudova. Efekat pojačavaju vitamini K i vitamini B, koji pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, jačaju srčani mišić i vaskularne zidove, sprečavajući njihovu kalcifikaciju.

Paradoksalno, visokokalorični proizvod pomaže u održavanju forme. Kakao reguliše apsorpciju ugljenih hidrata, smanjuje apetit zbog hranljivih vrednosti, podstiče i ubrzava oksidaciju masti. Nekoliko studija je povezalo redovnu konzumaciju prirodnog kakaoa sa nižim rezultatima BMI (indeksa telesne mase).

Kakao može poboljšati raspoloženje i pomoći u upravljanju simptomima depresije. Razlog tome je triptofan, aminokiselina koja je preteča hormona "sreće" serotonina, prirodnog stabilizatora emocionalnog stanja. Kada pijete kakao, vaše nadbubrežne žlezde proizvode supstancu koja se prirodno javlja - feniletilamin. Takođe se proizvodi kada se zaljubimo - feniletilamin izaziva porast srčane frekvencije i povećava koncentraciju.

Da bi kakao bio koristan za telo, mora se konzumirati na određeni način. Napitak treba kuvati u vodi ili u biljnom mleku (najbolje je bademovo ili kokosovo mleko). U kakao dodajte cimet, karanfilić, muskatni oraščić i bilo koje druge začine po vašem ukusu, ali bolje je da se uzdržite od šećera. Naravno, kao izuzetak možete priuštiti veliku šolju slatkog napitka sa šlagom, ali retko i isključivo u svrhu stvaranja novogodišnjeg raspoloženja.

harpersbazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još