Niskokalorijski zaslađivači: jednostavan trik da prepolovite unos kalorija u toku dana

Niskokalorijski zaslađivači i kontrola veličine porcija će vam omogućiti da na prirodan i zdrav način izgubite višak kilograma, a tako da se nijednog svog omiljenog ukusa ne odričete.

Sve što inače jedete, jedite manje

Pravilno konzumiranje hrane podrazumeva unos 2.200 kalorija na dnevnom nivou, što znači da ako želite da smršate morate izbaciti minimum 500 kalorija na dnevnom nivou. Ukoliko je vaš cilj da do kraja leta izgubite 5 kilograma, sada je pravo vreme da počnete da se služite trikom australijske nutricionistkinje Fione Tak.

Naime, ona ima savršeno rešenje kako da se na vašoj trpezi nađe apsolutno sve što volite, pa čak i ono što bi svako na dijeti trebalo da izbaci – “Svi mi jedemo mnogo više nego što nam je zaista potrebno i unosimo više kalorija“, rekla je i dodala da prosečna porcija mafina u kafiću ima dvostruko više kalorija od onog koji sami kod kuće pripremate.

Dakle, stvar je u veličini porcija, a ne u izbacivanju namirnica. Svi volimo da konzumiramo testenine, ali prevelike porcije u kombinaciji sa sosevima mogu iznositi čak i do 1.000 kalorija po tanjiru. To ne znači da treba da izbacite testeninu iz svoje ishrane. Sve što treba jeste da pre kuvanja odredite veličinu porcije i ne dozvolite ukusu da vas omađija, te počnete sa prejedanjem.

“Najčešće jedemo duple porcije, ako ne i trostruke kada smo kod kuće. Polovina šolje makarona je sasvim dovoljna mera za većinu ljudi, a ako se bavite nekom fizičkom aktivnošću onda možete dodati i malo više“, savetuje Fiona.

Broj kalorija koje unosite u toku dana može biti umnogome smanjen i tako što ćete šećer zameniti niskokalorijskim zaslađivačima poput stevije, saharina ili suklaroze. Obratite samo pažnju na količinu niskokalorijskih zaslađivača koju planirate da iskoristite - iako sadrže minimalan broj kalorija, neki zaslađivači su i do 200 do 600 puta slađi od šećera. 

U nastavku pročitajte praktične savete koji vam mogu pomoći da smanjite unos kalorija tako što ćete neke od omiljenih namirnica zameniti drugim i podjednako ukusnim:

 • Pola šolje integralne paste po osobi uz što više povrća, proteina i nemasnog mesa može imati trostruko manje kalorija od paste koju uobičajeno pripremate, tačnije oko 400 kalorija.
 • Salata često ima vrlo malo kalorija i sve zavisi kako je začinite, ako ste ljubitelj pavlake i majoneza znajte da sto grama takve salate može imati i do 200 kalorija, dok salata začinjena limunom ima tek 15 kalorija.
 • Pica sa četiri vrste sira može imati i do hiljadu kalorija, a pica sa morskim plodovima tek oko 500.
 • Samo 100 grama kokica ima 100 kalorija manje od kesice čipsa.
 • Umesto maslaca za doručak radije birajte kravlji sir čija samo jedna kriška ima tek 46 kalorija. Takođe, maslac možete zameniti i laganim sirnim namazom koji nema toliko zasićenih masti.
 • Ista količina pečenog krompira ima tri puta manje kalorija od prženog.
 • Jedna limenka obične Coca-Cole ima 144 kalorije, dok Coca-Cola Zero na bazi niskokalorijskih zaslađivača ima 0 kalorija.
 • Umesto šećera koristite niskokalorijske zaslađivače za pripremu kolača i drugih jela i umnogome ćete smanjiti unos kalorija.
 • Jedite pljeskavicu bez lepinje i uštećete čak i do 500 kalorija!
 • Jedna kašika majoneza ima 90 kalorija. Čaša grčkog jogurta ima 335 kalorija manje od iste količine majoneza, a mastard sos devet puta manje kalorija.
 • Kuvana umesto prženih jaja – tri puta manje kalorija.
 • Sto grama suvih šljiva imaju 268 kalorija, dok sto grama suvih smokava samo 100.
 • Umesto moke radije konzumirajte običnu tursku kafu, zaslađenu niskokalorijskim zaslađivačem i uštedite čak 100 i više kalorija.

Pročitajte još

Pročitaj još