Najčešće greške u negovanju masne kože

Ako ste mislili da je masna koža rezervisana samo za tinejdžerske dane grdno ste se prevarili. Masna koža ne bira kada će vas napasti. Kada padne količina estrogena, lojne žlezde imaju običaj da proizvode više sebuma na koži.

Velike pore, te vidljivi trag masnoće na licu koji ostavlja neuredan izgled - najbolji su primeri masne kože.

Tekst: Nikola Grbin

Nemojte isušivati masnu kožu!
Ako isušujete masnu kožu, kontraefekt koji će se stvoriti je upravo to da će telo proizvoditi sve više i više sebuma. Sastojci poput natrijum lauret sulfata i amonijak lauret sulfata privremeno će vas rešiti viška sebuma, ali dugoročno će vaša koža reagovati proizvodnjom novog, i to u još većoj količini.

Na slici: Eucerin®DermoPURIFYER hidratantna krema

Možda vas ne teši, ali žene s masnijom kožom imaju čvršću i elastičniju kožu, a ako se pravilno njeguje, takva koža je manje sklona borama.

Hidrirajte masnu kožu!
Svaki tip kože treba da se hidrira, pa tako i masna koža. Nije dovoljno da pijete samo dosta tečnosti tokom dana, morate da koristite i hidratantne kreme, kao i serume za lice.  Termalna voda za osveživanje lica, takođe je izvrstan izvor hidratacije.

Na slici: Bioderma, micelarna voda za čišćenje lica.

Matirajuće kreme
Na žalost ne postoji čaroban lek za masnu kožu, iako verujemo da bi to svi želeli imati. Umesto toga, preporučujemo vam da koristite matirajuću kremu ili uklanjate višak sebuma s lica tokom dana blot papirićima. Ako nemate matirajuće papire, možete se poslužiti i maramicama.

Na slici: Nivea krema za mat finiš

Opustite se..
Dali ste znali da stres uveliko uteče na povečanje količine sebuma? Upravo stres uzrokuje pojačan rad nadbubrežne žlezde koja podstiče pojačan rad lojne žlezde, a samim time i znojenje i mast. Znamo da je stres nemoguće izbeći pa samo možemo da preporučimo da pronađete svoju zonu opuštanja.

Na slici: Caudalie serum za regulaciju lučenja sebuma

 
Nikola Grbin

WEB NOVINAR

Pročitajte još

Pročitaj još