Pregled za sve! Akcija za rano otkrivanje raka kože

U okviru akcije za rano otkrivanje raka kože "Pregled za sve", koji organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u Beogradu na Trgu Republike, počela je dvodnevna akcija besplatnih dermoskopskih pregleda za sve zainteresovane građane.

Do ranih popodnevnih sati, u pagodi specijalno postavljenoj za tu priliku, dermatolozi iz vodećih zdravstvenih institucija u Beogradu: Vojnomedicinske akademije, Kliničkog centra Srbije, Kliničko bolničkog centra "Zvezdara" i Gradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti, pregledali su veliki broj građana.

"Broj obolelih od melanoma i raka kože u stalnom je porastu, a za poslednjih pet godina u Srbiji je povećan za 15-20%. U našoj zemlji u proseku godišnje oboli oko 650 osoba, a ukupno je na redovnim kontrolama i lečenju oko 1000. Oko polovina obolelih mlađa je od 60 godina, u najaktivnijem periodu života. Razlozi ove porazne statistike leže u povećanom izlaganju stanovništva UV zračenju  tokom sunčanja na godišnjim odmorima, nezaštićenom boravku na suncu tokom obavljanja svakodnevnih zemljoradničkih poslova, hobija i sporta, kao i izlaganju UV zračenju u solarijumima, posebno kod mlađih osoba starosti do 40 godina", kaže prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, sa Klinike za kožne i polne bolesti, Medicinskog fakulteta VMA.

Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, član "Stručnog saveta" akcije "Pregled za sve", upozorava da su redovni dermoskopski pregledi presudni u pravovremenoj dijagnostici i uspešnom lečenju ovog oboljenja i savetuje: "Promene na koži su lako uočljive, pa je zato veoma važno da svako pregleda sebe i članove porodice. Nemojte čekati da vas neki mladež zasvrbi, zaboli ili da se raskrvari, već idite dermatologu čim primetite da se povećao, promenio oblik ili boju. To je najbolji način da na vreme otkrijemo rak kože, a samim tim i da ga uspešno lečimo bez posledica po zdravlje. Osobe koje imaju mnogo mladeža, ne mogu se osloniti na samopregled, već jednom godišnje treba obavezno da rade dermoskopiju. Dermoskop je aparat kojim se uz pomoć polarizacione svetlosti i uveličanja bolje sagledava struktura kože i promena na koži, pa se i melanom i drugi oblici raka kože mogu prepoznati i onda kada se golim okom ne mogu videti. Sam pregled traje ukupno 15 minuta, tokom kojih dermatolog pregleda celu kožu i, ukoliko detektuje sumnjivu promenu, pacijenta upućuje hirurgu radi hirurškog uklanjanja."

Među građanima koji su došli na besplatan dermoskopski pregled bilo je osoba svih starosnih grupacija i profesija. Akcija "Pregled za sve", inače, posvećuje posebnu pažnju informisanju javnosti o značaju zaštite kože najmlađih tokom izlaganja UV zračenju, jer naša koža sve pamti, a 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine.

U okviru akcije "Pregled za sve", koja se sprovodi već drugu godinu zaredom, sprovodi se sveobuhvatna kampanja informisanja građana svih generacija i socijalne pripadnosti o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao dermatoloških pregleda. U okviru ove akcije, takođe, 56 državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre poput Kliničkog centra Srbije, Vojvodine i Niša, VMA i Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, ali i zdravstvenih ustanova koje imaju dermatološke ordinacije u manjim sredinama poput Ćuprije, Negotina, Prokuplja...dobilo je 78 ručnih i pet digitalnih  dermoskopa.  Tako je ostvarena skoro potpuna nacionalna pokrivenost i dostupnost ove vrste pregleda svima, što i jeste cilj akcije.

Ove godine, donacijama dermoskopa preostalim zdravstvenim ustanovama koje imaju dermatološke ordinacije, organizatori planiraju da ostvare punu pokrivenost Srbije ovim aparatima neophodnih za ranu dijagnostiku promena na koži. Naporedo sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije. Organizatori će, najavljuju, i ove godine nastaviti i sa ovim vidom aktivnosti.

Besplatni pregledi nastavljaju se i sutra 23. aprila, na Trgu Republike, od 9 i 21 sati. Pozivamo sve građane da misle na svoje zdravlje,  izdvoje vreme i dođu na besplatan pregled kože.

Pročitaj još iz kategorije Nega kože