Rešavanje problema sa kožom u četiri koraka

Kako da uklonite ili maksimalno umanjite pojavu bubuljica na koži lica?

Bez obzira koliko čistite lice i vodite računa o njemu, uvek se može desiti da se jednog jutra probudite sa upaljenom kožom – što nikako nije ono što želimo da nam se desi. Najgori tip bubuljica jesu potkožne jer im praktično ne možemo ništa osim da sačekamo da upala prođe, sakrijemo ih dobrim korektorom i govorimo ljudima da je u pitanju ujed komarca ili alergija. Ipak, postoji nekoliko načina uz pomoć kojih možete da umanjite crvenilo na minimum i učinite da bubuljica nestane vrlo brzo.

Prvi korak: salicilna kiselina

Stavljanje tradicionalnih preparata protiv akni nema isti efekat na cistične bubuljice koje se nalaze ispod površine kože. Umesto njih, potrebno je da uradite blagi piling kože sa proizvodom na bazi salicilne kiseline, kako biste uklonili višak ulja i kreirali dobru podlogu za druge proizvode koji će biti efektni. Ukoliko imate suvu kožu, držite se vašeg preparata, a salicilnu kiselinu koristite samo u predelu gde je bubuljica.

Drugi korak: umanjite otečenost

Hladne temperature sužavaju krvne sudove, pa zato uzmite kocku leda i umotajte je u papr ili čistu tkaninu, pa naslonite na bubuljicu. Na ovaj način ćete umanjiti crvenilo i otečenost. Tri puta u sat vremena uradite ovaj “tretman” u trajanju od 20 minuta (10 držite – 10 napravite pauzu).

Treći korak: uništite bakterije

Benzoil peroksid uništava bakterije koje izazivaju pojavu akni, a koje se nalaze ispod kože, zaglavljene u folikuli i izazivajući upale. Da biste izbegli iritaciju, prvo na kožu nanesite laganu hidratanantu kreu, a zatim preko bubuljice stavite tanak slok benzoil peroksida. Ako osetite prejako peckanje, odmah uklonite proizvod jer to znači da je prejak.

Četvrti korak: umanjiti crvenilo

Hidrokortizon krema sadrži malu dozu steroida koji mogu pomoći pri ublažavanju bubuljica i crvenila. Što više količinski stavite, to ćete morati duće da je držite na licu, a samim tim će i efekat biti jači. Pre nego što nanesete ovaj tip kreme, sačkajte da se benzoil peroksid osuši.

Pročitajte još

Pročitaj još