Pravilna nega noktiju tokom letnjih meseci

Kada je naša koža u pitanju, od roditelja nasleđujemo određen broj lojnih žlezda kao i njihovu poziciju u koži. Neadekvatni preparati spram tipa kože i brijanje pred izlazak na sunce samo su neki od kozmetoloških razloga zbog kojih dolazi do pogoršanja aknozne kože tokom leta. Ako uzmemo u obzir i faktore koji dovode do pojačane suvoće kože, izvodni kanali lojnih žlezda se lakše zatvaraju i samim tim dolazi do pogoršanja akni.

Pored kože, naši nokti takođe zaslužuju posebnu pažnju tokom leta. Razlog za to nisu samo morska so i visoke temperature.

Prema rečima Dr Jasmine Kozarev, istaknutog dermatologa i inovatora na polju dermatologije i laserske hirurgije, septembar je mesec kada patologija noktiju dramatično raste. „Tada pacijentima često vadimo kamenčiće, mikro trnje, zrnca peska ispod nokta...” objasnila je Dr Kozarev. Dok mikrotrnje ili kamenčić ne zvuči kao nešto opasno po zdravlje, važno je napomenuti da su ove mehaničke traume ideale za razvijanje gljivičnih oboljenja.

Nadogradnja noktiju, trajni lak kao i gel lak deluju okluzivno na nokatnu ploču. Drugim rečima, ovi popularni tretmani sprečavaju nokatnu ploču da diše i na taj način stvaraju idealnu sredinu za razvitak bakterija i gljivica ispod nokta.

Savet dr Kozarev je da lak ne bude na noktu duže od 5 ili 6 dana i da se onda bar 24 sata napravi pauza kako bi se noktu omogućilo da diše. Naravno, ako ne možete da napravite tu pauzu, a ruke i noge su vam stalno pokvašene, savet je da pred spavanje dodatno dehidrirate nokat tako što ćete između zaslona nokta i nokta ukapati par kapi acetona.

Aceton brzo dehidrira kapljice vode i tako sprečava da gljivice prežive u vlažnoj sredini. Pored acetona, odličan učinak daju i specijalni preparati na bazi srebra i peroksida koje se uprskavaju ispod nokta.

Zdravlje noktiju na odmoru

Između pakovanja u poslednji čas i razmišljanja o tome šta ne smemo da zaboravimo da ponesemo, mnogi od nas će odlučiti da manikir i pedikir urade na lokaciji na kojoj planiraju da provedu svoj odmor.

Ipak, razmislite dvaput pre nego što se odlučite da zdravlje svojih noktiju poverite sasvim nepoznatom salonu. Poseban problem može da predstavlja nedovoljno dobro urađena sterilizacija u nekim salonima.

U salonima u kojima je prisutna loša sterilizacija postoji veća šansa od gljivičnih oboljena. Zato ukoliko niste sigurni, bolje je da negu noktiju poverite nekome u koga imate poverenja pre nego što se zaputite na odmor.

Pročitajte još

Pročitaj još