Keto čorbe koje će vas zagrejati tokom čitave zime

Keto dijeta je način ishrane koji se bazira na malom broju ugljenih hidrata i većoj količini namirnica sa visokim procentom masti. Ove godine je postala izuzetno poznata, naročito među poznatim ličnostima koje su uspele da skinu višak kilograma uz pomoć ovakvog režima ishrane.

Recepata za keto obroke ima dosta, a mi smo odlučili da vam predstavimo dve ideje za zdrave i ukusne čorbe koje će biti odlične za dane praznika.

Čorba sa brokolijem i sirom

Sastojci:

- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manji crni luk
- 2 čena belog luka, iseckana
- 4 šolje pilećeg bujona
- 1 šolja pavlake za kuvanje
- 400g zamrznutog brokolija
- 3 šolje čedar sira, narendanog
- 30g krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
- ½ male kašike soli
- ½ male kašike bibera

Za dekoraciju: 2 komada pečene slanine, ½ šolje narendanog čedar sira

Priprema:

U dubljem i većem tiganju (ili šerpi), na srednjoj jačini pomešajte maslinovo ulje, beli i crni luk i začinite sa solju i biberom. Pržite dok obe vrste luka ne ispuste vodu i dobiju rumenu boju. Dodajte pileći bujon i pavlaku za kuvanje, pa sve mešajte dok ne proključa. Zatim dodajte brokoli i kuvajte još 10 minuta, odnosno dok brokoli ne omekša.

Smanjite jačinu ringle i dodajte krem sir, pa nakon mešanja i čedar sir – jednu po jednu šolju (ne sve odjednom). Kuvajte sve vreme mešajući dok se sir u potpunosti ne istopi, a smesa postane konzistentna. Ukoliko želite veću gustinu, možete dodati pola male kašike ksantan gume – uz dobro mešanje.

Probajte da li je dobro začinjeno i dodajte soli i bibera. Sklonite sa ringle. Dekorišite sa slaninom i čedar sirom i servirajte.

Veganska keto čorba od bundeve

Sastojci:

- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika narendanog belog luka
- 450g sveže bundeve, iseckane na kocke
- 3 šolje bujona od povrća
- 80g semena konoplje
- 30g kvasca u prahu
- 1 kašika iseckanog suvog povrća po izboru
- 1 mala kašika suve mlevene žalfije
- ¼ male kašike aleve paprike
- 1 mala kašika jabukovog sirćeta
- so i biber po želji
- 30g pečenog bundevinog semena

Priprema:

U dubljoj posudi zagrejte maslinovo ulje i beli luk, na srednjoj jačini, nekoliko minuta. Dodajte sve sastojke osim paprike i bundevinog semena i kuvajte oko 15-20 minuta sa poklopcem, odnosno dok bundeva ne omekša dovoljno da je možete seći viljuškom. Prebacite čorbu u blender i sve izblendirajte da bi smesa postala glatka i kremasta.

Servirajte čorbu i dekorišite sa bundevinim semenom.

V.R.

foto: pinterest

Pročitaj još iz kategorije Gastronomija