Top 5 destinacija za putovanje uz PCR test za državljane Srbije

Lista država koje primaju državljane Srbije nije dugačka, međutim za vas smo izdvojili nekoliko destinacija koja nam nude toplu dobrodošlicu, vrhunske smeštaje i zagarantovan odmor.

Želite da konačno pobegnete iz grada, odmorite se i napunite baterije, ali niste sigurni koje su to države u koje je našim državljanima dozvoljen ulaz? Izdvojili smo nekoliko spektakularnih mesta u koje možete otputovati već sad. Od bližih zemalja tu su preporuke kako da svoje letovanje organizujete u Hrvatskoj i Grčkoj, ali i spremili smo vam i nekoliko tropskih destinacija gde ove godine možete provesti svoj odmor poput Meksika i Tanzanije.

1. Hrvatska, Istra ili Hvar

Toskana Balkana, regija vina i tartufa, Istra, parče je Hrvatske sa posebnim čarom. Poznata po retko gostoljubivim domaćinima i najboljim vinarijama u regionu, idealna je destinacija za vikend beg iz grada. Jedan od najluksuznijih smeštaja koje ovaj deo Hrvatske nudi, nesumnjivo je butik hotel San Canzian Village & Hotel. Smešten u srednjevekovnom selu Mužolini donji, ovo arhitektonsko umetničko delo učiniće da se osetite kao da ste u srcu severne Italije. Alternativa ovom smeštaju može vam biti hotel eklektičnog dizajna u Motovunu, Roxanich Wine & Heritage Hotel. Sa prekrasnim pogledom na dolinu reke Mirne, ovaj hotel u svojoj ponudi ima 32 jedinstveno dizajnirane sobe, vinariju i vinski podrum u kom možete isprobavati najrazličitije vrste vina kao i vrhunsku kuhinju. Od razvijenijih turističkih mesta, Hvar idalje važi za jednu od najlepših destinacija u Hrvatskoj. Bogata ponuda restorana, barova i plaža izdvaja ga po kvalitetu. Ukoliko se odlučite za grad Hvar, preporučujemo vam doručak u Figu, kupanje na Falko plaži, ručak u Giaxa restoranu, kafu u Kava 37 kafeteriji, a provod u Ka’Lavanda baru. Za one koji bi da se okupaju malo dalje od samog srca mesta, Palmižana je pravi izbor.

U Hrvatsku državljani Srbije mogu ući uz potvrdu o uplaćenom smeštaju, negativan PCR test, ne stariji od 48 sati ili potvrdu o vakcinaciji. 

2. Grčka, Santorini ili Mikonos

Jedno od omiljenih zemalja za letovanje našeg stanovništva, konačno je otvorilo svoje granice. Ove dve dobro poznate destinacije, već godinama slove za najekskluzivnija letovališta Grčke. Vulkansko ostrvo, Santorini prepoznatljivo je po tipičnim belim kućama sa plavim krovovima i crkvama u kikladskom stilu. Ova fotogrenično ostrvo poznato je po plažama sa vulkanskim, crnim peskom i bajkovitim pogledom na zalazak sunca. Najpoznatiji vid smeštaja su butik hoteli uklesani u stenu u autentičnom stilu koji prati ambijentalni stil ostrva. Naša preporuka za smeštaj je Ikies hotel.

Poznat po barovima, noćnom životu i sjajnim plažama, Mikonos je druga jednako čuvena destinacija u Grčkoj. Ukoliko je ono vaš izbor, obavezno posetite Alemagou beach bar i Scorpios beach bar, dva najpoznatija plažna bara sa fenomenalnom kuhinjom, sjajnim koktelima i pogledom. Od luksuznih hotela Cavo Tagoo se izdvaja kao jedan od najboljih, međutim ovo je jedna od destinacija sa najlepšim smeštajima u grčkoj, pa je gotovo nemoguće pogrešiti pri izboru.

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske, Promahonas i Nimfea. Potreban je popunjen elektronski obrazac, negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili potvrda o vakcinaciji.

3. Turska, Kapadokija  

U samom srcu Anadolije, smeštena je jedna od najpopularnijih atrakcija Turske, Kapadokija. Ono što je posebno ističe je nesvakidašnja prirodna lepota, smeštena između tri ugašena vulkana. Isklesane stene u kojima su drevni stanovnici ove regije pravili domove čine pejzaže bajkovitim prizorima kao u filmu. Najveća atrakcija su tri podzemna grada, Ozkonak, Kajmakli i Derinkuju. Posebno se izdvaja grad Goreme, poznat po predelu vilinih dimnjaka i otvorenom muzeju koji čini kompleks hrišćanskih crkava u stenama. Ovaj grad se nalazi na listi UNESCO-ve kulturne baštine. Ukoliko želite i nešte dobrog provoda i šopinga preporučujemo vam mesto Urgup. Ono po čemu je ova destinacija definitivno najpopularnija je mogućnost posmatranja panorame grada iz ptičije perspektive, letenjem u šarenim balonima. Stotine balona se mogu videti kako lete nad Kapadokijom, to je čini uvek  spremnom za fotografisanje i uživanje u pogledu i za one koji ne žele da se upuštaju u ovu avanturu. Od smeštaja vam preporučujemo neki od hotela uklesanih u stene, kao što su Village Cave House Hotel ili Aydinli Cave Hotel.

U Tursku državljani Srbije mogu ući uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata i registrovanje na elektronski link.

4. Tanzanija, Zanzibar ili Serengeti safari

Ovo prelepo tropsko ostrvo otvorena je destinacija za Srbe od početka pandemije. Zaštitni znak ove destinacije je tirkizno plavi okean i duge bele peščane plaže. Savršena destinacija za one koji žele da napune baterije i diskonektuju se iz bučnog i brzog tempa života. Za ljubitelje ekstremnih sportova, ova destinacija nudi kajting, zbog jakog vetra ovo je idealno mesto za sve one koji bi voleli da se oprobaju u ovom sportu. Od ostalih atrakcija ovaj biser u Indijskom okeanu u svojoj ponudi ima kameni grad, Stown Town koji spada u UNESCO-vu listu svetske baštine. Pored obilaska ovog grada preporučujemo vam obilazak ostrva Prison island, poznatog po koloniji džinovskih kornjača. Od smeštaja najpopularniji hotel za one sa dubljim džepom je hotel Zuri, međutim ovo ostrvo prepuno je i skromnijih a jednako lepih smeštaja kao što su Indigo beach hotel i Sahari hotel. Od plaža vam preporučujemo kupanje na Pongwe, Nungwi i Kendwa plažama. Ovabezno obiđite i The Rock restoran koji je smešten na drvenoj kućici postavljenoj na stenu koja se nalazi u plićaku dugačke peščane plaže. 

Serengeti safari- Pored ostrva Zanzibar, Tanzanija je poznata po jednom od najvećih safarija na svetu, Serengeti. Ovaj ekosistem je Nacionalni park i najveći je životinjski spektakl na svetu. Ukoliko želite sebi da priredite avanturu koja se pamti čitav život, izaberite neki od luksuznih smeštaja u sred ovog nacionalnog parka iz kog ćete posmatrati nekoliko hiljada životinjskih vrsta. Neki od tih smeštaja su Kubu Kubu tented lodge ili Serengeti acacia kampovi. 

Za ulazak u državu Tanzaniju potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata i popunjen elektronski obrazac. Po dolasku, svi putnici se o svom trošku podvrgavaju dodatnom testiranju.

 5. Meksiko, Tulum

Još jedna preporuka kada su u pitanju tropske destinacije je grad Tulum u Meksiku. Ovo mesto smešteno na istočnoj obali Meksika, udaljeno je oko 40 minuta od popularnog grada na plaži, Playe del Carmen. Poznato je po dugim peščanim plažama, džunglama i sjajnim restoranima. Ova destinacija takođe je bogata fascinantnim turama za obilaske. Od ruševina drevnih civilicazija Maja, prirodnog rezervata Sian Ka’an kao i podvodnog parka Xel-ha. Za one koji bi samo da uživaju uz koktele, sunce i pogled na okean Tulum u ponudi ima predivne plaže uz zalaske sunca kao što su Playa Paradiso i Mayan beach. Kada je u pitanju hrana, ona važi za glavnu karakteristiku Meksika. Naša preporuka su restorani RosaNegra i Taboo Tulum.

 

(Tekst: Anja Stojanović; Foto: Unsplash)

 

 

 

Lista država koje primaju državljane Srbije nije dugačka, međutim za vas smo izdvojili nekoliko destinacija koja nam nude toplu dobrodošlicu, vrhunske smeštaje i zagarantovan odmor.

  1. Hrvatska, Istra i Hvar

Toskana Balkana, regija vina i tartufa, Istra parče je Hrvatske sa posebnim čarom. Poznata po retko gostoljubivim domaćinima i najboljim vinarijama u regionu, idealna je destinacija za vikend beg iz grada. Jedan od najluksuznijih smeštaja koje ovaj deo Hrvatske nudi, nesumljivo je boutique hotel San Canzian Village & Hotel. Smešten u srednjevekovnom selu Mužolini Donji, ovo arhitektonsko umetničko delo učiniće na trenutak da se osetite kao da ste u srcu severne Italije.

Alternativa ovom smeštaju može vam biti hotel eklektičnog dizajna u Motovunu, Roxanich Wine & Heritage Hotel. Sa prekrasnim pogledom na dolinu reke Mirne, ovaj hotel u svojoj ponudi ima 32 jedinstveno dizajnirane sobe, vinariju i vinski podrum u kom možete isprobavati najrazličitije vrste vina kao i vrhunsku kuhinju za sve gastronome. Od razvijenijih turističkih mesta, Rovinj i Hvar idalje važe za najlepše destinacije u Hrvatskoj. Bogata ponuda vrhunskih restorana, barova i plaža ova dva mesta izdvaja po kvalitetu. Rovinj, grad je okružen renesanskim spomenicima i bajkovitim starim gradom. Poznat po kupanju na plaži Sv. Katarina na Crvenom otoku do koje se ide taxi brodićem. Hvar je poznat kako po noćnom životu tako i po sjajnim ribljim restoranima i prekrasnim plažama. Ukoliko se odlučite za grad Hvar, preporučujemo vam doručak u Fig restoranu, kupanje na Falko plaži, ručak u Giaxa restoranu, kafu u Kava 37 kafeteriji, a provod u Ka’Lavanda baru. 

             U Hrvatsku državljani Srbije mogu ući uz potvrdu o uplaćenom smeštaju, negativan       

             PCR test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o vakcinaciji. 

  1. Grčka, Santorini i Mikonos

Jedno od omiljenih zemalja za letovanje našeg stanovništva, konačno je otvorilo svoje granice. Ove dve dobro poznata destinacije, već godinama slove za jedno od najekskluzivnijih letovališta Grčke. Vulkansko ostrvo, Santorini prepoznatljivo je po tipičnim belim kućama sa plavim krovovima i crkvama u kikladskom stilu. Ova fotogrenična destinacija poznata je po plažama sa vulkanskim, crnim peskom i bajkovitim pogledom na zalazak sunca. Najpoznatiji vid smeštaja su butik hoteli uklesani u stenu u autentičnom stilu koji prati ambijentalni stil ostrva. Naša preporuka za smeštaj je Ikies hotel, a za restoran je

Poznatiji po barovima, noćnom životu i sjajnim plažama, Mikonos je druga jednako čuvena destinacija u Grčkoj. Ukoliko je ono vaš izbor, obavezno obiđite Alemagou beach bar Scorpios beach bar. Od luksuznih hotela Cavo Tagoo se izdvaja kao jedan od najboljih, međutim ovo je destinacija sa jednim od najlepših smeštaja u grčkoj, pa je samim tim teško napraviti grešku pri izboru smeštaja. 

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske, Promahonas i Nimfea. Potreban je popunjen elektronski obrazac, negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili potvrda o vakcinaciji.

3-Turska, Kabadokia  

Istanbul PERO HOTEL, Kempinski, Soho haus
 

  1. Tanzania, Zanzibar ili Serengeti safari

Ovo prelepo tropsko ostrvo otvorena je destinacija za Srbe od početka pandemije. Za ulazak u državu Tanzaniju potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Zaštitni znak ove destinacije je tirkizno plavi okean i duge bele peščane plaže. Savršena destinacija za one koji žele da napune baterije i diskonektuju se iz bučnog i brzog tempa života. Za ljubitelje ekstremnih sportova, ova destinacija nudi kajting, zbog jakog vetra ovo je idealno mesto za sve one koji bi voleli da se oprobaju u ovom sportu. Najpoznatiji kajt centar je Paje beach. Čuvena plaža za kajting je Paje beach. Od ostalih atrakcija ovaj biser u Indijskom okeanu u svojoj ponudi ima kameni grad, Stown Town koji spada u UNESCO listu svetske baštine. Pored obilaska ovog grada preporučujemo vam obilazak ostrva Prison island poznatog po koloniji dzinovskih kornjaca. Od smeštaja najpopularniji hotel za one sa dubljim dzepom je hotel Zuri, međutim ovo ostrvo prepuno je i skromnijih a jednako lepih smeštaja kao što su Indigo beach hotel i Sahari hotel. Od plaža vam preporučujemo Pongwe beach, Nungwi beach i Kendwa beach. 

Serengeti safari- Pored ostrva Zanzibar, Tanzanija je poznata po jednom od najvećih safarija na svetu, Serengeti. Ovaj ekosistem je Nacionalni park i najveći je životinjski spektakl na svetu, ukoliko želite sebi da priredire spektakl koji se pamti čitav život, izaberite neki od luksuznih smeštaja u sred ovog nacionalnog parka iz kog ćete posmtrati nekoliko hiljada životinjskih vrsta. Neki od tih smeštaja su Kubu Kubu tented lodge ili Serengeti acacia kampovi. 

 5-Mexico, Tulum

Još jedna preporuka kada su u pitanju tropske destinacije je grad Tulum u Meksiku. Ovo mesto smešteno na istočnoj obali Meksika, udaljeno je oko 40 minuta od popularnog grada na plaži, Playe del Carmen. Poznato je po dugim peščanim plažama, dzunglama i sjajnim restoranima. Ova destinacija takođe je bogata fascinantnim turama za obilaske. Od ruševina drevnih civilicazija Maja, prirodnog rezervata Sian Ka’an kao i podvodnog parka Xel ha. Za one koji bi samo da uživaju uz koktele, sunce i pogled na okean Tulum u ponudi ima predivne plaže uz zalaske sunca kao što su Playa Paradiso i Mayan beach. Kada je u pitanju hrana, jedna od glavnih karakteristika Meksika, brojni su restorani za preporuku. RosaNegra i Taboo Tulum

 

 

 

 

Pročitajte još

Pročitaj još