Nestvarne bele destinacije Evrope

Sinonim za minimalizam, eleganciju i čistoću - bela je sve čemu težimo tokom letnjih meseci, kako po pitanju mode, tako i kada je u pitanju lifestyle.

Od gradića snežnobelih fasada, pa do prirodnih tvorevina koje oduševljavaju svojom bajkovitošću, neke od najlepših turističkih destinacija su dominantno bele boje i atrakcija u čijoj poseti ćete uživati.

Ostuni, Italija

 

Prava ilustracija mediteranske arhitekture, živi i integrisani lavirint kaldrmisanih uskih uličica sa mnogo stepeništa, katedrala, svi obojeni blistavo belom bojom čine La Citta Bianca jednog od najupečatljivijih gradića na jugu Italije. Ostuni se ističe svojom zadivljujućom gotskom katedralom iz 15. veka koja predstavlja divan spoj Mediterana sa srednjovekovnim dodirima. Za sve one koji su želeli da saznaju kako izgleda pravi beli grad, ovo magično mesto koje se proteže preko tri brda, pravi je izbor.

 

Santorini, Grčka

 

Sasvim zasluženo, među najpopularnijim destinacijama sveta  možemo ubrojiti Santorini. Mesto prepoznatljivo po svojim belim uličicama i kućama sa plavim krovovima, svake godine mami turiste širom sveta. Vulkansko ostrvo gde je zalazak sunca potpuno drugačiji i poseban u odnosu na sve do tada viđeno. Santorini pored svoje očigledne lepote nudi i neverovatnu priču svog nastanka i legende koje je prate. Svake godine na hiljade turista dolazi da napravi najlepše fotografije i uživa u lepotama ovog čarobnog mesta.

 

Pamukale, Turska

 

Pamukale je očaravajuće mesto prirodnih belih bazena u jugozapadnoj Turskoj. Pamukale su nastale usled velike količine kalcijum-karbonata u vodi koja ovde izvire iz sedamnaest izvora. Ove neobične prirodne lepote koristila je i Kleopatra kako bi u termalnoj vodi preporodila svoj ten. Ovo mesto je nekada služilo kao ogromni spa ili kao lečilište zbog blagotvornog uticaja tople vode bogate mineralima.

 

Frigiliana, Španija

 

Često smatrana jednom od najlepših andaluzijskih belih sela, Frigilijana je mesto prekriveno blistavo belim kućama urađenim u originalnom zavodljivom španskom stilu i karakteru. Njegove strme i vijugave ulice vode do čudnih ali predivnih plaža, domaćih tapas barova i mozaika koji govore o arapskoj prošlosti grada. Pogled na prelepe planine i plavetnilo mora nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

Risor, Norveška

 

Na obali južne Norveške, oko luke, pored mnoštvo belih drvenih kućica, prijatna atmosfera i lepo očuvana tradicionalna arhitektura nešto je što privlači posetioce i čini Risor posebnim. Ovaj, kako ga nazivaju, Beli grad i dalje čuva zanosne zgrade koje datiraju čak iz 1600. godine. Festival drvenih brodova, koji se ovde održava svakog avgusta, odlična je prilika turistima da posete Risor i dive se najvećoj kolekciji drvenih čamaca u Evropi dok uživaju u lepotama ovog zanosnog mesta.

Priredila: Teodora Cvetković

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Pročitaj još