Istraživanja pokazala: količina sreće zavisi od ljubavi

A ne od novca!

 

Ko god da je rekao da novac može kupiti sreću - nije u pravu.

Pronalaženje ljubavi ima veći uticaj na osećaj sreće i zadovoljstva, nego dobijanje povišice, pokazala su nova istraživanja.

Glavno istraživanje ekonomske škole u Londonu je pregledalo nekoliko faktora koji su povezani sa osećajem zadovoljstva kod ljudi.

U istraživanju u kojem je učestvovalo oko 200 hiljada ljudi iz celog sveta, došlo se do činjenice da najveći uticaj na ljudsko nezadovoljstvo imaju depresija i propale veze. Biti u dobroj i kvalitetnoj vezi ima veliki uticaj na sreću, dok se za povećanje plate otkrilo da ima skoro najmanji uticaj na povećanje blagostanja.

Na skali od 1 do 10, duplo povećanje plate je povećalo osećaj sreće za samo 0,2. Suprotno tome, imati partnera povećava sreću za 0,6. Depresija, anksioznost i nezaposlenost utiču na opadanje sreće za 0,7.

Profesor Ričard Lajard, ko-autor studije, rekao je da ovi pronalasci ističu potrebu za bavljenje problemom mentalnog zdravlja, umesto na fokusiranje na „kreiranje bogatstva“.

„U prošlosti, države su se čvrsto borile protiv nezaposlenosti, siromaštva, ali i za edukaciju i fizičko zdravlje,“ objasnio je Lejnard. „Međutim, danas su jednako važni i problemi vezani za alkoholizam, nasilje u porodici, depresiju, anksioznost i mnoge druge stvari. One bi u stvari trebalo da postanu centralna stvar na koju se mora obratiti pažnja.“

Izvor: harpersbazaar.co.uk
Foto: Getty images

V.R.

Pročitaj još