Jedina muška greška koju uvek treba oprostiti

Kada muškarac samouvereno otvori ormar i izabere najgoru moguću kravatu, posebno u kombinaciji sa košuljom koju je već obukao, retko koja žena će nastaviti da sedi mirno i ravnodušno posmatrati ovo modno samoubistvo.

Jer, ukoliko joj je iole stalo do vas, a samim tim i do toga kako ćete izgledati posebno kada je reč o važnim prilikama, regovaće istog momenta. Kako? To već zavisi od temepramenta vaše devojke. Najbolje bi bilo da nežno i prekorno zakoluta očima, potom da vam priđe i odbaci loše odabrani komad, uz kratku razmenu nežnosti. Nikakvo napardno sufliranje i histerija. Ne zato što su muškarci postali preosetljivi već jednostavno da ne bi diživotno osećao frustraciju kad priđe ormaru.

To bi, izmežu ostalog, pokazalo da joj je mala količina vašeg lošeg ukusa krajnje simpatična i štaviše da je taj daltonizam, odsustvo smisla za geometriju, spoj materijala ili nešto treće, zapravo jedna od onih stvari koju voli kod vas. I koja je beskrajno zabavlja. A vama preostaje samo da se opustite i uživate u njenom angažovanju oko izbora najbolje kombinacije za čoveka koga voli.

Muškarci neretko „boluju“ od neodstatka ukusa posebno u onome što se tradicionalno smatra ženskim domenom kreativnosti – uređenje enterijera, garderoba, raspored, dekoracija. Ne mora da bude tako ali govorimo o većini. Novo doba je donelo značajne promene na tom planu, tako da su predstavnici jačeg pola danas podjednako informisani o aktuelnim trendovima u onome što se do juče smatralo ženskim delom „igrališta“. Mnogim ženama beskrajno imponuju tipovi koji ništa ne prepuštaju slučaju i koji vrlo dobro vladaju svim pravilima skalpanja perfketne odevne kombinacije, minucioznim poznavanjem menija i vinske karte u skupim restoranima, zatim oni koji će se pohvaliti da su baš juče naručili lampu inovativnog dizajna za svoj stan.

Njegova potkovanost njoj veoma prija, toliko, da se može osetiti počastvovanom što je deo izbora ovog muškarca koji ništa ne prepušta slučaju. S druge strane, ova vrsta posvećenosti sebi, često se tumači, a neretko je i istina, kao jasan signal samozaokupljenosti, egoizma i narciosidnosti. Jer, među muškim prototipovima današnjice, centralno mesto zauzima Novi Narcis, kao najdominantnji model i tačka u kojoj se sabira svojevrsni muški rezime poruka i vrednosti kojima nas zasipa savremena kultura. Telo, mladost, materijalni raj, samodovoljnost i neemocionalnost su imperativi koji se jačem polu obraćaju sa bilborda, tv ekrana, štampe, korak po korak se usađujući u lični vrednosni sistem. Možda je malo preterano, jer smo od perfektno ispeglane košulje brzo stigli do nemogućnosti ozbiljnog investiranja u odnos sa drugom osobom, ali, ne zaboravite, savremena kultura funkcioniše na bazi razmene znakova, pa zato – pratite znakove. Samo bez paranoje...

S druge strane, nemoguće je ne pokazati razumevanje za žene koje ova verzija muške savršenosti, pomalo iritira. To može da važi za bilo koju vrstu prenaglašenosti, tendencioznosti. Osobe sa forsiranim, napadnim i čeličnim samopozdanjem mogu da budu podjednako iritantne kao i one koje ga uopšte nemaju. Primera je mnogo, a među njima su i muškraci za koje je oblačenje košulje i odela ravno odlasku na giljotinu, i oni koji sate provode u centrima za lepotu listajući štampu i posmatrajući se u ogledalu. Mala količina nedostatka ukusa koja „muči“ muškarce je, tek, pokazatelj da još uvek postoje one stvari koje punu lepotu dobijaju tek kada preko njih pređe „ženska ruka“. Od revera do raspored u stanu. Ženski smisao za lepo i skladno savršeno pristaje svakom muškarcu. To nije još jedan glas za steretipe tipa „žensko jednako je lepota jednako je pasivnost“, naprotiv. Čak iako se potpuno i u svemu izjednačimo to neće biti garancija hamonije među polovima. Razlike održavaju dinamiku, privlačnost, i onu slatku borbu.

Autor: Dušan Marić

Foto: Profimedia

Pročitaj još