Sa ovim tipom devojaka muškarci nikad ne žele vezu

Ako danas postoje horde muškaraca koji se ponosno predstavljaju kao navijači, metroseksualci ili hipsteri, onda nema ničeg iznenađujućeg u tome da pripadnica lepšeg pola kao najvažniji podatak iz svoje biografije izvuče to što je klaberka.

Tekst: Milan Nikolić

Mislim, dok ne napuni tridesetu, kasnije već postaje sumnjivo. U svakom slučaju, bolje nego da se predstavlja kao splavaraka, mada bi retko koja to izgovorila naglas. Sigurno bi tražila neku drugu, milozvučniju reč, no posledice bi bile iste. I po njen mentalni sklop i po onog koji je odlučio da se na neko vreme zadrži u njenom društvu. Ukus za muziku, filmove, knjige, odeću i sve živo na ovom svetu uvek je povezan sa životnim vrednostima i prioritetima. O tome ne vredi raspravljati.

Muškarci i dalje zaobilaze klaberke u širokom luku i zaziru od devojaka koje mogu da im pariraju u obrtanju tura i izdržljivosti u tome da pre svitanja ne napuštaju krcate, mračne podrume sa lošom ventilacijom. Ma koliko voleli da baš takvu svuku sa podijuma (za igru) i odvedu u krevet. Ujutru će, po nepisanom pravilu, preskočiti doručak, mada se na ponude tog tipa danas retko nailazi. Mamurluk ne bira i gađa oba pola istim intenzitetom.

Iako je vreme tunjavosti odavno prohujalo, kraljice noćnog života u emotivnim vezama prolaze podjednako loše kao i racionalne, zakopčane, samouverene karijeristkinje. Pod pretpostavkom da je ikome više stalo do toga. Muškarci se teško mire sa tim da postoji nešto što je tim ženama važnije od njihovog prisustva, odnosno da postoje situacije u kojima je njihovo prisustvo sasvim suvišno. Jedan beogradski klub celu letnju sezonu reklamirao je sloganom – My boyfriend is out of town!

Živela sloboda, živelo odsustvo kontrole, živeli drugi muškarci, živelo bilo šta! Čemu takva veza, ukoliko je njegovo prisustvo opterećujuće, ukoliko je on namrgođeni kibicer koji sa prekrštenim šunkama od ruku motri na svaki njen pokret i pogled, ukoliko je ona željna flerta i raspojasanih slobodnih drugarica kao pojačanja i ako joj je požudni pogled nepoznatog tipa neophodan da bi se osetila živom, poželjnom, zadovoljnom. Ali suštinom se ionako niko više ne bavi, a ljudi su u međuvremenu postali masteri destruktivnih odnosa, kojih se drže kao pijan plota.

Glas iz vremena, pretočen u narodnu lirsku pesmu nepoznatog autora, podseća nas na to šta se ranije u, po lepši pol prilično surovoj, podeli smatralo muškom, a šta ženskom vrlinom. „Nit’ sam luda, nit’ odviše mudra, nit’ sam vila da zbijam oblake, već devojka da gledam preda se...” – kaže nepoznata Milica svojim drugaricama začuđenim što i ona sa njima ne gleda u olujno nebo koje preti da zezne neko kantri parijanje, poselo ili igranku na kojoj su se našle. Milica je, kao takva, dušu dala da bude pratilja kakvog žestokog momka budući da je takvima „žestina” najčešći paravan za nepostojeće samopouzdanje. Oni od partnerke očekuju vrlo malo – da bude propisno nafrakana i da gleda u pikslu. Svako skretanje pogleda kasnije galantno nagrade krošeom. Poenta je da nju gledaju svi.

Za razliku od vremena narodne lirike, savremena Milica mora da izgleda kao kurva, a da se ponaša kao svetica. Njena čukunčukunpretkinja je morala da bude čedna sto posto i još da ponosno, mazohistički uživa u tome. Pa i da očita bukvicu raspusnim ortakinjama koje su zaboravile da im je zadatak da gledaju samo ispred sebe, a ne da pod izgovorom straha od grada šacuju popaljene čobane. Tunjavost i skromnost kao parametri idealne ženskosti na Balkanu su se držali do poznih decenija dvadesetog veka. Žilava je naša tradicija.

Nešto od toga, i to ne zanemarljivo, živi i danas. Arhetip ili zatucanost, svejedno, retko koji muškarac klaberku ne doživljava kao divlju, nepostojanu i laku ženu. I retko koji će započeti odnos s njom bez predubeđenja da mu je kroćenje najvažnija misija. Retko koji će spavati snom pravednika dok ona uživa u šotovima i prljavom plesu. Zrelim muškarcima neće biti jasno zašto ovo o čemu pišem vidim kao problem, ali na sreću po današnje kolumniste i blogere – takvih je sve manje. Većina se sve češće oseća ugroženo, a među stotinama recepata za uspeh u svemu i svačemu, oni za samopouzdanje konstantno kubure sa sastojcima.

Zajebi prerasude, izađi sa klaberkom, zadrži se pored nje dve nedelje, naučićeš nešto o sebi.

Pročitajte još

Pročitaj još