Intervju: George Styler

Ova jesen bila je vrlo uzbudljiva za našeg dizajnera Georgea Stylera. Na samom početku sezone imao je priliku da ponovo predstavi svoju kolekciju na Londonskoj nedelji mode, a zatim i na drugom kontinentu u okviru Vancouver Fashion Weeka. Ipak, ovaj mladi dizajner tu se nije zaustavio. U času kad sam radila intervju sa njim, bio je u Los Anđelesu i očekivao još jednu svoju reviju na nedelji mode u tom gradu. Upravo tada u Gradu anđela nastale su i fotografije za srpsko izdanje Harper’s BAZAARA.

Intervju: Aleksandra Marković
Fotografije: Orada Jusatayanond

 

George Styler

 

Rekla bih da je iza vas jedna vrlo zanimljiva jesen. Naime, najpre ste dobili poziv fashion scouta da ponovo pokažete svoju kolekciju na Londonskoj nedelji mode. Da li vas je taj poziv iznenadio?

Još od mog prvog pojavljivanja na londonskoj modnoj sceni vlada veliko interesovanje za moj rad, tako da me ovaj poziv i nije baš iznenadio. Prošle sezone proglašen sam za Ones to Watch dizajnera u Velikoj Britaniji, i moglo se očekivati da ću biti pozvan ponovo. Velika je čast biti deo modnog događaja za koji svake godine stotine dizajnera konkuriše, a ja sam imao sreću ne samo da budem pozvan nego i da mi organizatori ponovo pokriju deo troškova.

Otkud učešće na Vancouver Fashion Weeku i koliko je ta nedelja mode značajna na svetskom nivou?

U poslednjih nekoliko meseci dobio sam mnogo poziva za modne događaje širom sveta, ali, osim u Londonu i Beogradu, želeo sam da svoj rad predstavim i modnoj publici u Severnoj Americi. Pošto je osnova mog stvaralaštva trikotaža, želeo sam da počnem da osvajam i neka nova tržišta, posebno zato što u tom delu sveta postoji veliko interesovanje za ovakvu vrstu odeće. Vancouver Fashion Week jako je popularan i predstavlja najznačajniju nedelju mode na Zapadnoj obali Amerike. Okuplja veliki broj dizajnera iz celog sveta, a imao sam i tu privilegiju da budem pozvan o trošku organizatora.

Vaša nova kolekcija zove se Ethno Pop. Odakle je potekla inspiracija i koliko ima dodirnih tačaka sa Srbijom?

U svojim kolekcijama volim da kombinujem balkanski etno sa stilovima drugih naroda, i to uvek privlači veliku pažnju. Naziv moje nove kolekcije je Ethno Pop jer kombinuje etno-elemente sa motivima karakterističnim za pop kulturu i tako nastaje neobičan miks tradicionalnog i modernog. Veći deo kolekcije je ručni rad, a mogu se primetiti uticaji Indije, Afrike, panka, ali i detalji inspirisani motivima sa pirotskih ćilima.

Kako je došlo do saradnje sa brendom Sirogojno Style?

Na tu saradnju sam jako ponosan jer je Sirogojno brend sa dugom tradicijom i sa izuzetnim kvalitetom izrade odevnih predmeta od vune. Kada sam radio zimsku kolekciju, veoma teško mi je bilo da nađem dobar i uigran tim koji će moje ideje da pretoči u delo. Pletilje iz Sirogojna su me oduševile svojim umećem, tako da smo saradnju nastavili i u izradi nove kolekcije. Zanimljivo je da njihove džempere poseduju dame kao što su kraljica Elizabetha II, Barbara Bush, Raisa Gorbachev... Nadam se da ćemo ovom saradnjom uspeti da osvojimo neka nova tržišta, a istovremeno i da promovišemo organsku modu i ručno rađene odevne predmete nastale u planinskom regionu Srbije.

Da li volite da se poigravate aksesoarom u svojim kolekcijama?

Aksesoar je veoma bitan deo svake moje kolekcije i uvek se trudim da na svojim revijama, pored odeće, promovišem i obuću, nakit, kao i nove beauty trendove. Skrenuo sam pažnju i stilizovanim opancima za muškarce i žene sa trikotažnim zakardima koje sam ukrasio nitnama i bodljama, pa tako redizajnirane asociraju na pank stil. Takođe, na svojim revijama volim da promovišem i druge mlade autore, a jedan od njih je i Darko Pandurski, koji je za moje dve poslednje kolekcije radio fantastičan aksesoar za kosu i perike. Osim toga, jako su interesantne i ručno rađene životinjske figure na mojim kreacijama koje je uradila radionica za izradu nakita FluffyIn.

George Styler 2

Koji su vam omiljeni komadi iz kolekcije za ovu sezonu?

Najomiljeniji komadi u kolekciji su mi ručno heklane haljine, koje sam dizajnirao u saradnji s Udruženjem pletilja Aurora iz Bosne i Hercegovine. One su izrađivane po nekoliko meseci, a posebna pažnja posvećena je ukrašavanju.

A šta je do sada od vaših komada ostavilo najjači utisak u javnosti?

Najjači utisak ostavili su scenski komadi iz kolekcije. To su odevni predmeti koji nisu nosivi, ali se često iznajmljuju za modne editorijale širom sveta i najslikaniji su na revijama. U prošloj kolekciji najveću pažnju izazvala je 3D trikotaža, na čijoj sam tehnologiji izrade radio nekoliko meseci, a u ovoj kolekciji je to sklupturalni bodi sa belom 3D mačkom, koji su objavili The New York Times, Vogue, Glamour, Yahoo News

Reci nam nešto o paleti boja koju koristiš.

Trudim se da u kolekcijama pratim trendove, ali u mom slučaju kolorit dosta zavisi i od proizvođača prediva i palete boja koju oni nude za određenu sezonu. Bavim se trikotažom i to mi dozvoljava da se igram sa bojama i teksturama. U mojim kolekcijama se najčešće pojavljuju pink, ljubičasta i plava protkane zlatnim i srebrnim lameom.

Šta je to što vas izdvaja od ostalih dizajnera?

Danas je jako teško probiti se na svetskoj modnoj sceni jer je ogromna konkurencija i poznate modne škole svake godine izbacuju vrhunske modne dizajnere. Mislim da je ono što mene izdvaja autentičnost i originalnost u kreativnom izrazu i multikulturalni pristup modi. Često dobijam komplimente nakon revija od ljudi iz različitih krajeva sveta kako im se dopada što sam elemente njihove kulture primenio u svojim kolekcijama. Mislim da mene izdvaja ta sposobnost da objedinim ceo svet u jednu modnu priču, pa su neki kritičari moj pravac nazvali world ethno (po uzoru na muzički pravac world music).

Za revije birate najrazličitije tipove devojaka, od crnkinja do Azijatkinja. O čemu vodite računa na kastingu?

S obzirom na to da moj rad promoviše multikulturalnost, trudim se da na revijama biram modele iz svih krajeva sveta. Volim da pokažem i raznovrsnost i ravnopravnost, tako da biram i androgine modele i one ne baš tako mlade.

Da li preferirate žene u ravnom ili na štiklama?

Preferiram žene u štiklama, naročito kada je reč o izboru obuće za modne revije. Visoke potpetice daju mnogo lepšu siluetu manekenki i uvek bolje izgledaju na catwalk fotografijama. Privatno žene treba da biraju obuću u kojoj se najudobnije osećaju i potpuno je nebitno da li su u ravnom ili na štiklama.

Kako biste opisali svoj lični stil?

Ranije sam mnogo više pažnje obraćao na lični stil, ali, kada sam došao u poziciju da stvaram odeću, to mi je postalo manje bitno i oblačim se u skladu sa raspoloženjem i prilikom. Moj stil je prilično upadljiv i rekao bih da je to kombinacija rok i hip-hop stila sa primesama etna.

Šta vam je sledeće u planu za brend George Styler?

Nakon povratka iz Los Anđelesa, gde se trenutno nalazim, očekuje me rad na novoj kolekciji. Verovatno ću se zadržati neko vreme u regionu jer će mi naša klima i ambijent dati veću inspiraciju za kolekciju jesen-zima nego topliji krajevi. U planu je revija ne London Fashion Weeku u februaru, ali razmišljam i o izlaganju u Parizu.

Pročitajte još

Pogledajte arhivu