Zašto su modeli istih proporcija – objašnjava dizajner Tom Ford

Dizajner Tom Ford je objasnio zašto su manekenke istih proporcija i kao najveći razlog navodi praktičnost, ali i činjenicu da se ta veličina uvek smatrala standardnom.

Kako je diverznost (u građama tela i nacionalnosti) postala jedna od bitnijih tema modne industrije, poznati dizajner je objasnio zašto svaki brend kreira “sample” kolekciju u standardnoj veličini. On je istakao da se ne može očekivati od dizajnera da kreira custom stajlinge za svakog modela kada su u pitanju revije.

“Postoji praktičan razlog zbog čega su sve kolekcije iste veličine i zato se zovu sample”, rekao je dizajner. “Vi napravite sample kolekciju prema standardizovanim merama modela. Jedan razlog zbog čega se jedna veličina pokazuje na reviji jeste jer ne mogu osam sati pre revije da kreiram odeću za modela. Odeća je kreirana i sve je u istoj veličini.” Zatim je nastavio: “To je stvar industrije. Da svi odlučimo da promenimo veličinu odeće – to bi bila druga stvar. Ali tu postoji stvar praktičnosti, zato su modeli standardne veličine. Uvek su bili takvi. Istražite bilo koju modnu eru: modeli su standardne veličine i odeća je napravljena po tim veličinama. I u današnjem vremenu su modeli takvi. Vi napravite vašu kolekciju i pozovete devojke, one je isprobaju i ako ne mogu da stanu, ne dobijaju posao. Ja sam zapošljavao mršavije i devojke sa oblinama i za neko čudo su sve uspevale da uđu u odeću koja im je bila namenjena. “

“Radio sam kampanje sa devojkama koje nisu mršave; kada zaposlite nekog za slikanje, imate vremena da nešto napravite. Ja sam oblačio žene različitih građa i proporcija, što znači da nisam opsednut samo jednom određenom veličinom. Praktičnost svega ovoga je da imate sample kolekciju koja se koristi u showroomu i na fotografisanju, pa i na reviji. Uvek je iste veličine i devojke moraju da stanu u nju ako žele da budu modeli.”

V.R.

Pročitaj još iz kategorije Modni dizajneri