Chanel Cruise 2021/22 - Oda Coco i Cocteau

Impresivna kolekcija koju je kreirala Virginie Viard, inspirisana radom Jean Cocteaua, predstavljena je na jedinstvenom mestu na jugu Francuske.

Ženske figure šetaju noseći crno-bele komplete ispred džinovskih belih krečnjaka podižući prašinu svojim maksi haljinama. Dugi redovi crnih resa plešu na svakom koraku, dok jarko svetlo francuskog juga stvara atmosferu misterije i leta. Ovo je prezentacija kolekcije Cruise 2021/22 kompanije Chanel koja se održala popodne 4. maja u Carrieres de Lumieres, kamenolomima krečnjaka u živopisnom selu Les Baux-de-Provence.

Izbor mesta nije slučajan. Ovi kamenolomi bili su postavka za film Jean Cocteau „Testament of Orpheus“ (1958), i simboličan su čin umetničke direktorke Virginie Viard, s obzirom da je francuski reditelj bio lični prijatelj Gabrielle Chanel. Osim toga, stvaranje cele kolekcije inspirisano je Cocteauovim radom.

„Jednostavnost, preciznost i poezija njegovih filmova naterali su me da stvorim vrlo „čistu“  kolekciju, sa dva različita tona, svetlo belom i dubokom crnom„ opisuje Viard. "Da bih izrazila njegovu krajnju modernost, želela sam nešto prilično kamenito. Mnogo resa, kože, perli i šljokica, majica sa likom manekenke Lole Nicon (koja je otvorila i zatvorila reviju) obučene u tvid poput rok zvezde. Izgled koji podseća na 60-e i pank modernost."

Uticaji iz dela Jean Cocteau su svuda, kao recimo u intenzivnoj plavoj boji - nijansi koju je koristio u svojoj keramici ili u beloj uniformi koja podseća na kostim koji je Coco Chanel dizajnirala za predstavu, Oedipus Rex.

U isto vreme, zvezda kojom je umetnik potpisivao svoje crteže projektovana je na zidovima tokom revije. Bilo je i tehnoloških inovacija, poput četiri odevne kombinacije, izrađene od ekoloških materijala.

Na reviji, koja je uživo emitovana na društvenim mrežama francuske kuće, bilo je nekoliko dobrih prijatelja Chanel-a, poput Charlotte Casiraghi, u pratnji njene majke, Caroline od Monaka, Vanesse Paradis, Alme Jodorowsky i Caroline de Maigret.

Na kraju predstavljanja kolekcije, modeli su pustili na desetine golubova (još jedna referenca na Cocteau) da lete nebom, dok je zabava nastavljena u bašti susednog hotela Baumaniere sa živom muzičkom izvedbom u kojoj su nastupali Vanessa Paradis, Angele, Juliette Armanet i Sebastien Tellier.

Još jedno iznenađenje za one koji gledaju - odatle ili preko Interneta - bio je pokušaj Charlotte Casiraghi da prvi put peva pred publikom.

U galeriji pogledajte kako je izgledala kolekcija Chanel Cruise 2021/22.

 foto:Chanel

Pročitaj još