Nedelja mode u Parizu: Maison Margiela, Lanvin, Dries van Noten

Drugog dana Nedelje mode u Parizu, svoje jesenje kolekcije su predstavile modne kuće Maison Margiela, Lanvin i Dries van Noten.

Masion Margiela

U poslednje dve godine, John Galliano je obnavljao Maison Margiela modnu kuću, želeći da je pretvori u kuću inovacija, kreativnosti i modne svestranosti – pogotovo kada su u pitanju ready-to-wear kolekcije brenda. Za njegove revije takođe važi pravilo “očekujte neočekivano”.

Ove sezone, Galliano-vi dizajni (i generalno stajlinzi) su toliko “nosivi” za razliku od njegovih prethodnih revija, da je celokupna kolekcija izgledala previše suptilno i drugačije od onog na šta smo navikli od Maison Margiela modne kuće. Mogli smo da vidimo odela od tvida uparena sa skeletonizovanom koledž jaknom; glomazni džemper u crnoj boji koji može da bude i haljina kada se nosi bez pantalona ili helanki, i trenč mantile sa odvojenom kragnom i okovratnikom i stensil crtežom “Kipa Slobode” na leđima.

Maison Margiela jesenja 2017 kolekcija je generalno izgledala koherentno, sa nekoliko delova od različitih motiva. Galliano je reviju otvorio uglađenom linijom u neutralnim bojama u kojoj su dominirale glomazne figure i siluete peščanog sata. Zatim su predstavljeni dekonstruisani, urbani komadi sa geometrijskim dezenima, transparentnim i metalik materijalima. Nakon kontrastnog dela kolekcije, predstavljeni su komadi sa pečvork detaljima u različitim bojama i dezenima koje su stajlinge činile složenijim i slojevitim. Na kraju, dizajner je odlučio da sve pomeša i stvori potpuno nov izgled odevnih komada.

Ipak, celokupna kolekcija nije predstaljena bez upadljivih detalja po kojima je Galliano i poznat. Make-up manekenki, koji je radio Pat McGrath, činile su suptilne linije boja oko očiju i izbeljene obrve, perje paunova u kosi i fantastične kape koje su bile najzanimljiviji deo kolekcije. Pored njih, predstavljene su i čudne torbe nošene kao kape u različitim kombinacijama.

Lanvin

Bouchra Jarrar jesenja kolekcija za Lanvin modnu kuću je predstavljena u veličanstvenom Hôtel de Ville. Modeli su hodali po belom tepihu, a posetioci su celu reviju mogli da prate iz prvog reda. Kolekciju su uglavnom sačinjavali komadi za svakodnevno nošenje, uključujući trenerke, romantične bluze i elegantna ženska odela. Ipak, hajlajt revije su bile svilene haljine.

Haljine su kreirane u monohromatskim nijansama roze, bele i crne, dok im je dužina dostizala do iznad kolena. Većina njih je nosila ravnu obuću – baletanke ili gležnjače od pitonove ili teleće kože uparene sa mrežastim čarapama. Make-up i frizure su bile jednostavne i lepe. Na reviji su učestvovale neke od najpopularnijih modela današnjice: Bella Hadid, Julia Nobis, Lily Donaldson i Sasha Pivarova, a mnogi su zamerili brendu malu raznovrsnost modela. Na kraju su se ipak pojavile Joan Smalls i Alicia Burke, ali i Yue Han i Luping Wang.

Dries Van Noten

Jesenja kolekcija Dries van Noten je napravila veliki uspeh za belgijskog dizajnera, dok je ujedno predstavljala i 100. reviju brenda na Nedelji mode. Kolekciju najviše čine dvodelne kombinacije urbanog izgleda, dok su boje svedne na četiri glavne: narandžastu, zelenu, plavu i žutu koje se provlače kroz različite dezene, igranje geometrijom i apstraktne motive. Da bi stvorio multidimenzionalnu privlačnost i dubinu, Dries Van Noten se igrao sa metalik i providnim akcentima koje su nas na trenutak podsetile na proleće/leto 2013 kolekciju. Linija je takože bila ispunjena glomaznim, opuštenim siluetama sa kaputima i krop pantalonama, koje su istovremeno predstavljale i ključne elemente kolekcije.

Ležernost linije su prožimali minimalistički i jednostavni krojevi, poput sakoa. Krzneni kaputi su takođe bili predstavljeni kao komadi koji su osvežavali celokupnu kolekciju i davali joj zimski vajb.

V.R.

Pročitajte još

Pročitaj još