Nedelja mode u Parizu: Vivienne Westwood, Nina Ricci

Vivienne Westwood

Andreas Kronthaler, kreativni direktor Vivienne Westwood modne kuće je u jesenjoj 2017/18 rtw kolekciji predstavio mnogo boja, tekstura, dezena i naravno mnogo različitih silueta.

Revija je bila co-ed formata i predstavljala različite opcije za muškarce koje su uključivale i haljine, što je nešto sasvim novo u modi. Vivienne Westwood brend je poznat po avanturističkim revijama i svim zanimljivim detaljima koji odstupaju od regularnog i pomalo dosadnog. Kolega Vivienne, Andreas je želeo da pokaže koliko je ponosan na svoje austrijsko poreklo.

Andreas je imao tri izvora inspiracije, a prvi je Beč kao jedno od najpopularnijih turističkih mesta, što se ogleda u kreacijama inspirisanim bečkim modernizmom. Drugi izvor je njegovo lično osećanje prema svom rodnom mestu, a treći se nalazi u dva stajlinga koja su inspirisana dečijom odećom iz Wiener Werkstätte, bečkih radionica (1908-1932.). Dizajner je takođe dodao da je kolekcija tribjut bečih radionica, što objašnjava estetiku tradicionalnih kostima i dečijih punih suknji.  Kolekcija je takođe predstavila i čudne aksesoare i ekstremne siluete. Na kraju se desilo ono što je najviše iznenadilo sve prisutne – Vivienne Westwood se pojavila na pisti, noseći jednu od kreacija.

Nina Ricci

Još od kako je postao krativni direktor brenda, Guillaume Henry nikada nije pogrešio sa rtw kolekcijama za modnu kuću, a isto važi i za jesenju 2017/18 kolekciju.

Inspirisan Teksasom, u kojem nikada pre nije bio, Henry je isprobao maštovitu moć mode i kreativnosti sa svojom poslednjom Nina Ricci jesenjom kolekcijom, ponovo vraćajući kaubojske arheotipe i igrajući se za visokom modom. “To je moda. To je zadovoljstvo. To je zabava”, rekao je u bekstejdžu dizajner. “Nikada nisam bio u Teksasu, ali ovako sam ga ja zamislio”, dodao je.

Kolekcija je preuzela skoro sve iz jednog od najkarakterističnijih mesta, i prenela ih u modu, fokusirajući se na tri upečatljiva dezena – kapute inspirisane kaubojima, motive zvezda i zemljane tonove. Kao i mnogi dizajneri, Guillaume Henry je najveći deo kolekcije posvetio braon paleti, koja je varirala od svetlih, skoro pastelnih do tamnih nijansi. Ove boje su bile na svemu, od kaputa do čizama i zaista su probudile kaubojski duh. Ove nijanse su posebno istakle prelepe pink nijanse koje su se našle na nekoliko poslednjih stajlinga. Dizajner je takođe je preuzeo neke od standardnih ideja inspirisanih Parizom po kojima je Nina Ricci poznata i preneo ih na elegantne krznene kapute, jednobojne pastelne kombinezone i odela, kao i haljinu prekrivenu šljokicama.

V.R.

Pročitaj još