Mornarska majica – kratka modna istorija

1858. godine je francuska mornarica uvela kao uniformu majicu na teget bele pruge. U originalu je imala 21 prugu na sebi (po jednu za svaku Napoleoneovu pobedu!) . Dodatna uloga štrafti je bila da mornari budu lakše uočljivi u talasima.

1917. godine Coco Chanel, inspirisana upravo mornarima, predstavlja je u svetu visoke mode kao nezaobilazan momenat koji je buržoazija rado prihvatila i nosila na mondenskim letovalištima

50-ih i 60-ih godina prošlog veka je postala deo svakodnevne mode mnogih muškaraca i to zahvaljujući Holivudu! Marlon Brando i lik kojeg igra u filmu Wild One, James Dean u Rebel Without a Cause kao i mnogi drugi kultni likovi iz poznatih filmova. Brigite Bardot, Audrey Hepburn i Marylin Monroe poznate glumice koje nisu odolele šarmantnim prugama takođe. Picasso kao jedan od najvećih slikarskih genija svih vremena je poznat po fotografijama baš u ovakvoj jednoj majici!

U modernom dobu mornarska majica je nezaobilazni deo Pariskog šika. Dizajner Jean Paul Gaultier je ambasador ovog „fenomena“ pošto se skoro i ne pojavljuje bez nje u javnosti! Redizajnirana mornarska majica je i neretko deo poznatih kolekcija: Gucci, Balmain, Dolce & Gabbana...a poznate modne ikone poput Kate Moss, Alexa-e Chung i mnoge druge je oblače skoro svakodnevno u raznim kombinacijama!

Ako vas još nismo ubedili da je obučete, nadamo se da smo vas ubedili da je i mornarska majica na pruge ko mala crna haljina u ormaru - Must have!

 
 
Maja Budimir

WEB NOVINAR

Pročitajte još

Pročitaj još