Pantone po prvi put umesto jedne 'boje godine' bira dve boje!

Krajem svake godine, dizajnerski svet nestrpljivo iščekuje da Pantone odluči koja će boja biti Boja godine. A ove godine, dizajneri koji 'boje' svaku godinu u smisli mode, lepote i dizajna enterijera, prosto nisu mogli da se odluče, pa su po prvi put odabrali dve boje.

Iz Pantonea kažu da su odabrali dve boje kako bi simbolizovale ravnotežu i mir, jer živimo u svetu kojem je potreban osećaj sigurnosti i opuštenosti više nego ikad. Rose Quartz, svetla roza za koju Pantone kaže da je 'ubedljiva ali nežna nijansa, koja otelovljuje strast i osećaj pribranosti', uparena je sa Serenity bojom, hladnom plavom nijansom za koju Pantome tvrdi da je 'udobna sa umirujućim efektom, i donosi osećaj odmorenosti i relaksacije u turbulentnim trenucima'. Prateći tu ideju, objavili su i video koji najavljuje ove boje:

Takođe, odabrali su dualnost roze i plave kako bi ispoštovali rodne norme u dizajnu. "U mnogim delovima sveta dolazi do brisanja rodnih granica u modi, što je uticalo na trendove boja u svim sferama dizajna," kaže u izjavi Leatrice Eiseman, izvršna direktorka Pantone Color Instituta. "Ovaj unilateralan pristup bojama odgovara društvenim pokretima za rodnu jednakost i fluidnost."

Pantone očekuje da će ovaj koloritni dvojac dobro funkcionisati u svetu mode, bilo pojedinačno, ili kroz cvetne printove i color block, kao i kroz šminku i proizvode za nokte. Kada je u pitanju dizajn enterijera, oni preporučuju akcente u Rose Quartz ili Serenity boji kroz tepihe, štof ili boje za zidove. Ali, iako boje imaju prizvuk dečijih soba, iz Pantonea tvrde da nije tako. "Rose Quartz definitivno nije baby pink boja," Eiseman priča za Wall Street Journal. "Nema taj detinjast prizvuk."

Foto via harpersbazaar.com

Pročitajte još

Pročitaj još