Koliko ZAPRAVO zarađuju blogeri?

Zvanično smo ušli u doba u kom su blogerke apsolutne zvezde. One su odavno prevazišle momenat kada su samo vodile online dnevnike, pojavljivale se u kampanjama ili reklamama. Danas, sve forme socijalnih mreža i digitalnih medija dozvoljavaju blogerima da VODE sopstvene male BIZNISE.

Ove godine je američki list New York Times objavio članak koji otkriva uspon i uspeh blogera u modnoj indistriji. Njihov svaki post je plaćen, pa čak i onaj koji nam deluje kao jedan standardan „dnevnik“ članak. Oni prodaju svaki klik na njihovim sajtovima i uzimaju dobre pare za to, kaže Tracey Manner​, PR stručnjak.

Kompanije su uvidele da digitalni influenseri i blogeri prodaju mnogo više nego poznate ličnosti, grade upadljivije kampanje i smanjuju marketing budžet.

Na kraju, blogeri imaju mnogo više prostora da zarade kroz različite medije, a ovo su samo neki od načina na koje blogeri pune svoje džepove:

1) Razmena banera i linkova: sajtovi poput RewardStyle ili ShopStyle direktno linkuju slike ili potpise na sajtove blogera koji nose njihove stvari u svojim postovima. Blogeri bivaju plaćeni na osnovu svakog klika ili procentom od prodaje garderobe sa spomenutih sajtova.

2) Sponzorisani postovi: Brend direktno plati određeni post koji se objavi na mrežama. Instagram, YouTube, Pinterest ili njihovi personalni sajtovi (ili kombinacija svega zajedno) su odlični medijumi za reklamiranje, uz korišćenje određenih heštegova koji ukazuju na kolaboraciju sa određenim brenom.

3) Kolaboracije: Blogeri često prave kolaboracije sa brendovima koji su im estetski slični. Na primer, uticajna švedska blogerka Elin Kling je imala kolaboracije sa kućama H&M i Guess, a ove limitirane kolekcije su rasprodate u sekundi.

4) Marketing kampanje: Ova procedura je malo drugačija od sponzorisanog sadržaja gde se blogeru daje sloboda da sam kreira post. Marketing tim kompanije napravi reklamu, promoviše je na njihovom bazičnom sajtu, ali ga deli i određeni bloger na svojim kanalima. Dobar primer ove stavke je Cliniqueova aktuelna Face Forward kampanja koja uključuje blogerke Tavi Gevinson, Margaret Zhang i Hannahu Bronfman. 

5) Predavanja i seminari: Kako je danas vrlo unosno biti bloger, organizuju se mnogi seminari (čak i u našoj zemlji) na kojima se ljudi mogu informisati ili pričati sa svojom omiljenom digitalnom ličnosti.

6) Fotografija i druge kreativne zone: Blogeri su često angažovani da drže foto radionice pošto su njihove fotografije vrlo profesionalne. Za takve radionice su, naravno, jako dobro plaćeni. Takođe, određeni brendovi fotoaparata ili digitalne opreme daju blogerima novac da koriste baš njihove proizvode. 

Pročitajte još

Pročitaj još