Harper's Bazaar Srbija

Mišićavi “korseti“ i moderna Bogorodica u kolekciji Schiaparelli Haute Couture

Dobrodošli u svet fantazije!

Dobrodošli u svet fantazije!

U svetu vladaju možda najčudnija vremena u istoriji. Napuštanje kuće je ponekad nepoželjno – ako ne i opasno. Držati distancu od voljenih znači izražavati ljubav i brigu. A izlazak (povremeno) u pidžami i papučama je apsolutno uobičajena stvar. Kakva bi trebalo da bude odeća u takvoj dobi – naglašeno „normalna“ ili, naprotiv, apsolutno nadrealna? Svaki dizajner ovo odlučuje za sebe. Ali Daniel Rosberry, kreativni direktor kompanije Schiaparelli, nema sumnji oko ovog pitanja.

Naravno, njegov izbor je bio unapred određen istorijom kuće na čijem je čelu. Elsa Schiaparelli je glavna nadrealistkinja mode, i to sve govori. Sarađivala je sa glavnim umetnicima svog vremena, napravila najnezamislivije stvari poput kostur haljina i kapa i šokirala parisku javnost mnogo pre Instagrama. Na mnogo načina je bila ispred svog vremena – i ovo bi moglo biti kritično za nju, ali je bilo vrlo korisno za nas. U njenoj arhivi bez dna možemo neprestano pronalaziti nešto neočekivano. Upravo to radi Daniel Rosberry, kome je poverena važna misija da neguje uspomenu na legendarnu dizajnerku sa čime se, moramo reći, vrlo uspešno nosi – i svaki put to čini sve drskije.

Njegov rukopis postaje sve zamašniji – i on sve više uživa u pristupu toj veoma zapanjujućoj arhivi.

Nova modna kolekcija Schiaparelli čisti je nadrealizam. “Mišićavi” korseti sa kockicama trbušnjaka, haljina-minđuše ili minđuša-haljina (ne, ne minijaturna kopija haljine sa minđušama – već ogromne minđuše koje se glatko pretvaraju u outfit na modelu!), ikonski zlatni nakit ogromnih veličina (uključujući masku u duhu egipatskih faraona koja je migrirala iz prethodne pret-a-porter kolekcije), tradicionalni nadrealistički detalji u obliku nosa, usana i očiju, torba sa bravom, pa čak i moderna Bogorodica sa zlatnom bebom u rukama!

U detaljima se može  primetiti i koliko je kreativni direktor pažljivo pristupio proučavanju nasleđa poverene mu kuće. Ogromna ružičasta mašna odnosi se na haljinu iz kolekcije Else Schiaparelli iz 1947. godine, a zlatni vez na jakni odnosi se na čuvene nadrealne kostime koje je „Elsa Furious“ kreirala sa Jeana Cocteaua.

A pošto nas već ništa od onoga što se dešava u svetu ne iznenađuje, zašto ne biste dali mašti na volju u odevnom smislu? Veoma odobravamo ovaj pristup.

Najnovije