Prva torba Birkin će biti domaćin izložbe u Londonu

Izložba „Bags: Inside Out“ otvara svoja vrata 21. novembra.

Izložba posvećena jednom od najomiljenijih ženskih dodataka, torbi, svečano će biti otvorena u muzeju Victoria & Albert u Londonu.

Izložba „Bags: Inside Out“ istražuje dizajn, funkcionalnost, stil i izradu torbe, ugošćujući čitav niz modela - od Chatelaines, tradicionalne torbe iz Pakistana, do današnjih torbi i ikoničnih modela kao što su Fendi torba „Baguette“ i večernja torba "Fabergé Egg" Judith Leiber.

Među njima, u vitrinama zauzima mesto prva Birkin torba kuće Hermes, koja pripada osobi koja je postala njen izvor inspiracije, Jane Birkin. Danas legendarna torba, prvi put je dizajnirana 1984. godine, a razlog njenog stvaranja bio je slučajni susret između stilske ikone tog vremena i Jean-Louis Dumas-a, tada izvršnog direktora kuće.

 Jane Birkin 

Birkin i Dumas upoznali su se na letu iz Pariza za London i počeli da razgovaraju o tome da Jane nije mogla da nađe torbu u kojoj bi mogla da ponese sve svoje stvari. Tako je Dumas dizajnirao prvu Birkin na salveti koju je pronašao u avionu - pravougaonu torbu sa sjajnim poklopcem i šavovima. Kada je usavršio svoj dizajn i konstrukciju, torbi je dao ime Jane Birkin i ubrzo je postala jedna od najpopularnijih torbi svih vremena, jer je jedinstveno kombinovala praktičnost i stil.

Torba Birkin koja će biti domaćin na izložbi muzeja V&A nosi inicijale pevačice, pa čak i ostatke nalepnica koje je dodala na nju.

Izložba Bags: Inside Out u muzeju V&A otvara se 21. novembra.

harpersbazaar.gr

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Victoria and Albert Museum (@vamuseum) onSep 15, 2020 at 4:41am PDT

Pročitaj još