Harper's Bazaar Srbija

Statement patike – Nove Dior ID kombinuju istoriju i sadašnjost

Ženstvena i sanjiva, ali uvek snažna i samopouzdana – to je žena o kojoj bi Maria Grazia Chiuri želela da razgovara. Kreativna direktorka Dior brenda lansirala je reinterpretaciju Dior ID patika, koje dizajnom kombinuju retro šik sa luksuznom izradom i detaljima ukorenjenim u istoriji.

Patike se sada mogu naći ne samo u beloj boji, već i sa kontrastnim umecima u tamnoplavoj, nude, zelenoj ili crvenoj boji. Oblik patika koje su napravljene od visokokvalitetne teleće kože podseća na vintage sportsku obuću. Poseban naglasak dizajna je strukturirani umetak od gume koji pokriva pertle. Umetak je pričvršćen sa dve čičak trake, pri čemu je svaka ukrašena zlatnim natpisom „Dior ID“. Patike imaju moderan masivan đon ispod kog se krije zvezda, lični simbol sreće Christiana Diora.

Danas se zvezda uvek nalazi u kolekcijama Christian Diora. Kada je legendarni dizajner još uvek bio na samom početku i sumnjao da li treba da pokrene sopstvenu modnu kuću, pronašao je metalnu zvezdu koja je ležala na zemlji na ulici Saint-Honore. Izgledalo je kao da je pala sa neba i sletela tačno tamo gde je Dior danima ranije razgovarao sa prijateljem. Međutim, mladi dizajner zvezdu je shvatio kao znak da treba da se upusti u sasvim novu i rizičnu avanturu. To je bio početak karijere bez presedana. Njegov talisman sreće nalazio se u njegovom studiju do njegove smrti, a sada je izložen u muzeju Christian Dior u Granvilleu u Francuskoj.

Potpis Marie Grazia Chiuri leži u uparivanju ženskog dizajna sa „zdepastim“ đonom koji spaja ženstvenost i snagu. Sa ovim modernim dodirom i zvezdom ispod tabana, suptilno je izgrađen most između prošlosti kuće i sadašnjosti.

Patike su sada dostupne u svim Dior buticima, ali i na sajtu dior.com.

Najnovije