Belgrade to Bowie - izložba fotografija Brajana Rašića

Belgrade to Bowie je projekat posvećen nedavno preminulom superstaru Dejvidu Bouviju, čiji osnovni deo čini velika izložba fotografija Brajana Rašića, svetski poznatog muzičkog fotografa, koji je više od dve decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa. Kao retko koji fotograf, Brajan je zabeležio neke od istorijskih trenutaka ovog velikog multimedijalnog umetnika, kako sa brojnih turneja, tako i iz privatnog života.

Više od 100 Rašićevih fotografija biće izloženo u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke tokom gotovo tri meseca trajanja izložbe, uz vrlo uzbudljiv prateći program, koga će činiti pre svega radovi petnaestak domaćih umetnika kojima je Bouvi bio direktna inspiracija (Aleksandar Gligorijević, Mateja Petković, Nemanja Jehlička, Goran Milanović, Marko Lađušić, Svetlana Sakan, Željka Mićanović Miljković, Nino Maljević, Goran Vitanović, Filip Mikić, Stevan Lončarević ...), prikazivaće se svakodnevno filmovi u kojima je Bouvi igrao, biće organizovane brojne aktivacije, tribine i radionice.

Brajan Rašić je rođeni Beograđanin, koji se proslavio u Londonu kao muzički fotograf, gde živi  i  radi još od 1979. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Brajan je fotografisao neverovatan broj umetnika, pre svega muzičara svih muzičkih žanrova popularne muzike. Našoj javnosti je najviše poznat kao zvanični fotograf legendarnih Roling Stonsa, ali retko je poznato da je više od 20 godina Brajan fotografisao i Dejvida Bouvija. Brajanov bogati katalog fotografija raznih muzičara sadrži najveće svetske zvezede!

Dejvid Bouvi i Brajan Rašić su se upoznali početkom ’80-ih godina. Njihova saradnja trajala je do Bouvijevog poslednjeg nastupa, 2006. godine. Zahvaljujući velikoj podršci Raiffeisen banke, koja je pokrovitelj ove izložbe, beograđani će naredna tri meseca u Jugoslovenskoj kinoteci moći da uživaju u momentima iz raznih Bouvijevih faza, zabeleženih kamerom Brajana Rašića. Posetioci će zaviriti u neke od najzanimljivijih trenutaka ove velike muzičke legende, a upoznaće se bliže i sa delom našeg najvećeg muzičkog fotografa.

Izložba je otvorena od 27. maja do 21. avgusta 2016., u Jugoslovenskoj kinoteci, u Beogradu.

Foto credit: Brajan Rašić

Pročitajte još

Pročitaj još