Emma Watson o feminizmu i zajedničkoj naslovnici sa Tomom Hanksom

Oduvek smo znali da je Emma Watson magična, ali njen najnoviji intervju za Esquire UK April 2016 to dodatno potvrđuje. Glumica i aktivistkinja je za magazin govorila o feminizmu, od toga kako je to biti žena u filmskoj industriji do toga zašto je tako značajno što se našla na naslovnici muškoh magazina. Emma deli naslovnicu sa Tomom Hanksom, koji takođe učestvuje u njenoj HeForShe inicijativi, UN programu za jednakost polova koji je osnovala 2014. godine. Za vas izdvajamo najzanimljivije delove intervjua. 

O poziranju sa Tomom Hanksom za naslovnicu: "To što je i on na naslovnici me čini izuzetno ponosnom. Ne samo zbog toga ko je on kao glumac, već i zato što ga poštujem kao muškarca. On je retki autentični Hollywoodski tip muškarca. Ono je ono što kaže da jeste."

O nejednakosti u Hollywoodu: "Hollywood je samo mali deliz ogromne puzle ali se nalazi u središtu pažnje. Bilo da ste žena koja radi na plantaži čaja u Keniji, ili trgovac obveznicama na Wall Streetu, ili Hollywoodska glumica, nijedna žena nije jednako plaćena."

O tome kako muškarci mogu biti feministi: "Može to biti nešto osnovno. Samo morate aktivno podržavati žene. Većina muškaraca sa kojima sam razgovarala našla se u situaciji da su bili u grupi momaka i da se desilo nešto zbog čega im je bilo neprijatno. A kada taj trenutak dođe, nemojte misliti da ne vredi progovoriti ili da nije vaš posao da dižete glas. Potrebno nam je da to učinite."

O diskutovanju o feminizmu za Esquire"Pa, to je delom razlog zašto sam toliko želela ovo. Veoma često, o feminističkim problemima se diskutuje u sobama koje su označene kao ženske, sa drugim ženama, razgovara se o ženskim problemima, fokus je na ženama. Ali ovo je problem koji se tiče svih nas. Svih nas. To je smisao HeForShe inicijative. To utiče i na muškarce podjednako. Želim da zaista razgovaram sa muškarcima o tome...Jedini način da se napravi promena je da muškarci razgovaraju sa ženama iz svog okruženja o tome kroz šta one prolaze."

O seksizmu koji je iskusila u filmskoj industriji: "Lupali su me po guzi kad bih izlazila iz prostorije. Bila sam uplašena dok sam se vraćala kući. Uhodili su me. O tim iskustvima ne govorim puno, jer kada to dolazi od mene prouzrokovaće buku a ne želim da fokus bude na meni, ali većina žena koje poznajem iskusila je nešto slično ili još gore…to je na žalost tako."

O koristima koje bi donela jednakost polova: "Pitanje je, šta će to doneti ljudima? Martin Luther King je rekao da je nepravda bilo gde pretnja da će se nepravda pojaviti svuda. Ja zaista verujem u to. A druge koristi? Srećnija, zdravija, uspešnija deca? Mogućnost da uzmete adekvatno očinsko odsustvo i budete sa svojom bebom? Mogućnost da razgovarate sa nekim ako se osećate loše? Mogućnost da zaista budete to što jeste? Da vas žena pozove u izlazak? Bolji seks? Brak koji je istinsko partnerstvo? Različitije i interesantnije perspektive u umetnosti, kulturi, poslovanju i politici? Mogućnost da za inovacijama i genijima tragamo u celom svetu, a ne samo u polovini sveta. Povećan broj bezbednih, samopouzdanih i ispunjenih ljudi na planeti, posebno žena? Mir u svetu? Ozbiljno. Mir u svetu!"

O pauziranju glumačke karijere radi fokusiranja na inicijativu HeForShe: "Imam osećaj da zaista radim ono za šta sam predodređena."

Ostatak intervjua pročitajte u magazinu Esquire.

Foto via harpersbazaar.com

Pročitajte još

Pročitaj još