Iz prvog lica: Glenda Bailey o Karlu Lagerfeldu

Glavna urednica američkog Harper’s BAZAAR magazina, Glenda Bailey, priseća se susreta sa Karlom Lagerfeldom.

Juče je svet postao manje lep. Karl Lagerfeld je bio vizionar koji je predvodio celu modnu industriju do kraja. Njegova profesionalost prema materijalima, dizajnu, siluetu i samom procesu kreativnih inovacija je oduzimala dah. Njegove kreacije su bile izuzetne...

Prvi put sam upoznala Karla 1988. godine, kada sam postala glavni urednik britanskog Marie Claire magazina. Tokom godina mi je dao neke od najvećih modnih uspomena. Svake sezone bih ga posećivala u Parizu, u njegovom ateljeu kako bih pogledala Chanel reviju pre revije. Kada bih stigla u hotelsku sobu, u njoj bi me čekala minijaturna prašuma sa njegovom porukom u kojoj bi svaki put pisalo koliko se radovao našim sastancima.Aranžmani su bili svaki put drugačiji, ali je jedna stvar bila konzistentna: veličina. Bili su toliko veliki da ih je unosilo i po šestoro ljudi.

Karl je bio ekstremno ljubazan i darežljiv. Uvek ću čuvati njegove crteže koje je za mene nacrtao i pažljive poruke koje je slao, opisujući šta mu se posebno sviđa kod Harper’s Bazaar-a. Isto bi radio i sa drugim dizajnerima. Pisao bi im i slao cveće pre njihovih revija.

Uvek sam jedva čekala da se sastanem sa njim u Parizu. Sećam se da smo jednom spontano krenuli da igramo cha-cha-cha tokom jednog isprobavanja odeće, dok je ceo atelje zastao i počeo da aplaudira. Još jedno od mojih omiljenih sećanja jeste kada smo organizovali bal za mene i Stephena Gana u njegovoj privatnoj kući u Parizu. Igrali smo do jutarnjih sati!

Tokom ranijih dana bih imala večeru u Parizu samo sa Karlom. Pojavila bih se u haljini – nebitno čija je haljina bila – i on bi mi rekao poreklo njenog dizajna. Rekao bi “Znam odakle je ta inspiracija došla.” A zatim bi mi objasnio da je bazirana na originalnom dizajnu Madam Gres ili Vionnet ili Schiaparelli. Imao je enciklopedijsko modno znanje i estetičke reference kao niko drugi koga sam poznavala.

Tokom godina, Karl je učestvovao u velikom broju priča za Harper’s Bazaar. Jednom sam mu rekla da uradi zamišljenu konverzaciju sa Chanel. Toliko mu se ideja svidela da je pitao francusku glumicu Jeanne Moreau da da glas i bude kao Coco Chanel. Traka se prodavala na Le Bon Marche! Predstavili smo ga sa ušima Choupette, jednom smo ga obukli kao repera, a kasnije i kao vampira. Kada smo ubedili Takashija Murakamija, koji nikada pre nije radio portrete, da kreira portfolio dizajnera, Karl je pozirao, odmah kupio sliku i okačio je u kancelarijama Chanel kuće. Kasnije, kada je Murakami predstavio izložbu “The Octopus Eats Its Own Leg” (“Hobotnica jede svoju nogu”), Karl ne samo da je pozirao ppored stvorenja, već se i fotografisao pored njega. U to vreme je reka da se može identifikovati kao hobotnica. Da sam bilo kog drugog dizajnera pitala da uradi neki nekonvencionalnu ideju, prihvatili bi ako bi i Karl učestvovao.

Karl je takođe imao čudan smisao za humor. Godine 2008., kada sam dobila orden britanskog carstva od kraljice Elizabethe, Karl mi je rekao da želi da dizajnira couture Chanel odelo za mene i pitao koje je boje medalja. Rekla sam mu da je roze. Stigla sam u Britaniju i otvorila torbu sa odećom. očekivajući da vidim roze, a umesto toga mi je poslao teget odelo. Zato sam mu napisala poruku: “Pa, u redu, teget je roze boja Engleske” i oboje smo plakali od smeha na to.

Koliko god da je bio brz za neke stvari, tačnost mu nije bila jača strana. Stalno je kasnio. Bilo da sam ga čekala kod njega kući ili negde drugde, npr. u kafiću, uvek bih ponela debelu knjigu i očekivala da kasni makar dva sata pre nego što dođe.

Takođe nije voleo da ljudi pamte njegov rođendan. Jedini poklon koji sammu dala, za koji znam da mu se sigurno svidelo jesu par custom-made Chrome Hearts “KL” dugmat za manžetne. Svi iz njegovog ateljea su me zvali da mi kažu da su uspešan poklon.

Prvi put sam uočila da je Karl bolestan kada sam ga posetila u ateljeu i kada me nije ispratio do lifta. Tada sam shvatila da nešto nije u redu. Jer bi me uvek ispratio. Poslednji put kada sam ga videla, pričali smo o našoj sledećoj saradnji. Bio je uzbuđen. “To je najbolja ideja koju sam ikada čuo”, rekao je bez oklevanja. I tada sam pomislila da je to velika pohvala profesionalca.

Nikada neće biti drugog Karla. On će i dalje živeti u našim srcima i stranicama Bazaara – zauvek.

V.R.

foto/izvor: harpersbazaar.com

Pročitajte još

Pročitaj još