Šta se dogodilo sa čuvenom belom haljinom Marilyn Monroe

15. septembra 1955. godine, Marilyn Monroe je stajala iznad rešetki njujorškog metroa u beloj haljini, tokom snimanja filma The Seven-Year Itch. Kada je voz prošao ispod nje, haljina je poletela uvis, dok je Marilyn koketno pokušavala da je spusti. Ovaj filmski trenutak traje svega par sekundi, a postao je jedna od najčuvenijih filmskih scena — dok je pomenuta bela haljina jedna od najprepoznatljivijih haljina na svetu.

Scena je ponavljana čak 14 puta. Par desetina fotografa i hiljade posmatrača prisustvovali su istorijskom trenutku. Ipak, nijedna od tada snimljenih verzija nije se našla u filmu, jer je buka posmatrača učinila snimke neupotrebljivim. 

Što se haljine tiče, dizajner William Travilla kreirao je kostim za Marilyn (on je takođe dizajnirao kostime za Marilyn za druge filmove, uključujući i roze haljinu za film Gentlemen Prefer Blondes). Iako William nije naročito cenio haljinu (jednom prilikom ju je nazvao "bezveznom malom haljinom"), ova njegova kreacija je dostigla neverovatnu slavu. Nakon Williamove smrti 1990. godine, njegova skica ove haljine prodata je za 50.000 dolara. 

Šta se na kraju desilo sa čuvenom haljinom? Zapravo ju je kupila glumica Debbie Reynolds 1971. godine za 200 dolara, i uključila u svoju kolekciju filmskih kostima i rekvizita. "Blago je požutela, jer kao što znate veoma, veoma je stara sada," ispričala je glumica Opri.

U junu 2011. godine, Debbie je veći deo svoje kolekcije stavila na aukciju, uključujući i čuvenu haljinu. Haljina je prodata za 5,52 miliona dolara, što je najviša cena ikad plaćena za filmski kostim. Kupac je licitirao preko telefona, a haljina je sada deo privatne kolekcije — misteriozni vlasnik nije otkrio svoj identitet. 

Haljina je poslednji put u javnosti viđena u oktobru 2012. godine, na "Hollywood Costume" izložbi u Victoria and Albert Muzeju u Londonu. U poslednji trenutak je omogućeno da haljina bude deo izložbe zahvaljujući još jednoj glumici - Meryl Streep. 

Kustoskinja izložbe je slučajno ispričala Meryl da se nadala da će moći da uključi haljinu Elize Doolittleiz filma My Fair Lady u izložbu. Meryl je rekla da zna ko je vlasnik haljine, i da će joj pomoći da je dobije. Ipak, ispostavilo se da žena ne poseduje Ascot haljinu, ali da poseduje Marilynin čuveni kostim. Pristala je da pozajmi haljinu za izložbu, i tako se haljina našla na putu za London, ponovo pod svetlima reflektora. 

Izvor: Woman's Day

Foto via harpersbazaar.com

Pročitajte još

Pročitaj još