7 filmskih heroina čiji stil i dalje kopiramo

Iako se trendovi menjaju, stil uvek ostaje, a neke filmske heroine ostavile su neizbrisiv trag na modu i način žensog oblačenja.

Veza između filma i mode je neraskidiva i dobro etablirana. Nije retkost da dizajneri svoju inspiraciju traže na filmskom platnu, a vrlo često najveće modne kuće dizajniraju kostime holivudskih blokbastera. Iako se trendovi menjaju, stil uvek ostaje, a neke filmske heroine ostavile su neizbrisiv trag na modu i način ženskog oblačenja. Izabrati samo sedam najuticajnijih uloga nemoguć je zadatak, pa smo izabrali one koje su trenutno najrelevantnije. 

Audrey Hepburn u filmu “Doručak kod Tifanija”

Kostimi koje je dizajnirao Givanchy postale su emblem neprolaznog stila i elegancije. Za ulogu Holly Golightly u ekranizaciji čuvenog romana Trumana Capote-a prvobitno je razmatrana Marilyn Monroe, ali niko ne bi uspeo da dočara stil jedne dame sumnjivog morala i nepresušnog šarma bolje nego glumica belgijskog porekla, Audrey Hepburn

Dianne Keaton u filmu “Annie Hall”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEO-NOIR 🎥 (@neonoirfilm)

Pre nje, iz muškog garderobera pozajmljivala je samo Marlene Dietrich, ali niko to nije uradio na tako ležeran način kao Dianne Keaton u sjajnoj romantičnoj komediji koju je režirao Woody Allen, a koja je nastala po romansi koja se zaista desila van ekrana između ovo dvoje filmskih velikana. 

Julianne Moore u filmu “A single man”

Bivši modni direktor brenda Gucci je lagao na intervjuu kada se prijavio za ovaj posao. Tom Ford je zapravo arhitekta, a nije imao nikakvo modno obrazovanje pre nego što je stupio na čelo ovog italijanskog brenda. Kada se upustio u rediteljske vode, niko nije verovao da će napraviti remek delo dostojno Bernarda Bertolucci-a i Fellini-ja. Svaki kadar ovog filma je dostojan naslovne strane svakog prestižnog modnog časopisa, a Julianne Moore i ovom filmu daje masterklas u stilizovanju posle četrdesete. 

Faye Dunaway u filmu “Boni i Klajd”

Stil Faye Dunaway u priči o najopasnijem kriminalnom paru kopirala je i sama Brižit Bardo, a uspela je da pomiri kontraste divljeg zapada i bezkompromisne sofisticiranosti. 

Grace Kelly u filmu “Prozor u dvorište”

Grace Kelly je u ovom Hičkokovom filmu uspela da popularizuje Diorov “New Look” koji je potpuno promenio siluetu narednih dekada. Lik koji igra - Lisa Fremont - nadmašio je sve što se očekivalo od jedne buduće princeze od Monaka. 

Gwyneth Paltrow u filmu “Porodica Čudaka”

Veliko je pitanje da li bi se hipsterka moda ikada desila da u filmu Vesa Anderona Margot Tenenbaum, koju igra Gwyneth Paltrow, nije uparivala Lacoste haljinu sa bundom. Početak eklektične mode i pomame za vintage radnjama startovao je upravo sa premijerom ovog filma iz 2001. 

Edie i Edith u filmu “Gray Gardens”

Dokumentarac o dve aristokratkinje čije se bogatsvo topi, rođake čuvene Jackie O, prikazuje majku i ćerku koje uprkos slabom prilivu novca ne odustaju od ekscentričnog načina života i sjajnih modnih kombinacija - uprkos tome što na imanju žive same i ne viđaju nikoga.

Svako ko voli kemp uživaće u ovom filmu koji ne prestaje da inspiriše modne kreatore, a i dalje šokira modne puritance. 

(Tekst: Anđela Ignjačević; Foto: Unsplash)

Pročitajte još

Pročitaj još