Kako je Belle iz crtanog 'Lepotica i zver' postala prva Disneyjeva princeza feministkinja

Disney je juče objavio prvi trejler za rimejk čuvenog crtanog filma Beauty and the Beast (u kom Emma Watson glumi Bellu) i već smo očarani. Film, čija je premijera zakazana za mart 2017. godine, predstavlja akcioni rimejk animiranog filma iz 1991. godine.

Linda Woolverton je scenaristkinja koja stoji iza originalnog crtanog filma. Iako nije uključena u rimejk, za časopis TIME prodiskutovala je o tome kako je izgledao proces kreiranja lika Belle.

Linda je želela princezu "čija se ličnost ne zasniva na umiljatosti i tome da udarce podnosi s osmehom," ispričala je ona za TIME. "Prosto nisam smatrala da je to poruka sa kojom želimo da idemo u naredni milenijum. I to je Disney junakinja uz koju sam odrasla." Pomogla je i činjenica da je ona bila prvi ženski scenarista Disney animiranog filma, i da se porodukcija filma poklopila sa pokretom za oslobođenje žena.

Ipak, proces nije tekao glatko; Lindine scene su često doživljavale prepravke koje su Bellu vodile ka ženskim stereotipima. Ona se priseća kako je jedna scena, u čijoj je originalnoj verziji Belle maštala o svojim budućim putovanjima, prepravljena u scenu gde ona u kuhinji ukrašava tortu. Kompromis je postignut tako što je scena ponovo prepravljena, i u njoj je Belle udubljena u knjigu — svoju omiljenu razonodu.

"Ako devojke i žene prikažete u ulogama u kojima ih nikad ranije nismo videli, naredne generacije to odmah preuzimaju," kaže Linda. Kakva srećna okolnost što Lindinu princezu feministkinju glumi upravo istaknuta feministkinja današnjice - Emma Watson.

Foto via harpersbazaar.com

Pročitajte još

Pročitaj još