Održana druga po redu Rentakultura pod nazivom 'Sveže meso'

U subotu veče je u Kulturnom centru Grad održana druga po redu RENTAKLUTURA, ovoga puta pod nazivom ”Sveže meso”. Iza projekta Rentakultura stoje Dejana Popović, Maja Uzelac i Miroslav Ničić, uz podršku prijatelja. I ovoga puta Rentakultura je imala  za cilj problematizovanje stanja na našoj kulturnoj sceni i sastojala se iz dva segmenta: tribine i Kultrunog bordela.

Naziv ovogodišnje Rentakulture je bio ''Sveže meso'', što će reći da je u fokusu ovog izdanja bio status mladih i neafirmisanih umetnika, kao i njihova perspektiva budućih kulturnih delatnika. Šta će biti s njima: emigracija ili advertajzing? I da li su spremni da se daju bez borbe?
 
 
Tribina Rentakulture postavila je ključno pitanje današnjice: "Može za dž?" i okupila je najbritkije predstavnike svojih generacija, koji su jedni drugima, kao i mnogobrojnoj publici, rekli mnogo o izvoru, tokovima, traumi i budućnosti naše (ne)kulture. Učesnici tribine, čiji je moderator bila mlada scenaristkinja i dramaturg, Staša Bajac, bili su: Joca Jovanović (najzabranjeniji reditelj u Titovoj Jugoslaviji), Mimi Mercedez (reperka), Boris Vlastelica (pevač grupe Repetitor), Maja Šuša (glumica), Marko Vidojković (pisac), Nikola Radosavljević (grafički dizajner) i Nikola Ljuca (reditelj).
 
 
Odmah potom, od 21h, na gornjem nivou KC Grada, desio se dvočasovni Kulturni bordel. Radnici-početnici u kulturi (aka "sveže meso") bili su na usluzi svim posetiocima Rentakulture, nudivši se prema referentnim pravilima sive ekonomije i crnog tržišta. Talentovani, mladi i perspektivni, naručiocima umetnina od stila i kolegama, iznajmljivali su se po skandalozno niskim cenama (5 minuta - 300 dinara) Osim mladih zvezda tribine, u separeima Kulturnog bordela našli su se: glumci Maja Šuša i Milan Marić, fotografkinja Marija Strajnić, pevač grupe Stray Dogg, Dušan Strajnić, slikarka Tijana Kojić, grafičar Nikola Radosavljević, vizuelna umetnica Tijana Radosavljević, DJ Kristijan Molnar.
 
 
Madam i makro ovoga puta bili su: Vanja Bursać i Lucijanoslav Andronikus

 
Organizacija: udruženje Stvaraoci i Lava pop studio, uz pomoć Erste banke i Jaggermeistera.
 
Fotografije Danila Mataruge

Pročitajte još

Pročitaj još