Harper's Bazaar Srbija

Koliko košta gledanje Mona Lize izbliza?

Koliko biste bili spremni da platite za osmeh Mona Lize samo za vas? Neko je to platio 98.000 dolara.

Pobednik nedavne Christie’s aukcije je iskoristio priliku – velikodušno plaćajući – da uživa što je moguće bliže u čuvenoj Da Vinčijevoj slici koja je uklonjena iz vitrine zbog godišnje revizije.

Sky News izveštava da posetioci obično ne mogu da priđu na manje od četiri metra od najpoznatijeg umetničkog dela u pariskom muzeju. Ali svake godine Mona Liza izlazi iz neprobojnog stakla koje je štiti, tako da je stručnjaci mogu pažljivije proučiti. Pobednik nedavne Christie’s aukcije osmišljene da podrži Luvr biće svedok ovog izuzetnog trenutka.

Forbes napominje da će pobednik dobiti i privatni obilazak muzeja Grande Galerie, koji uključuje dela velikih Italijana poput Caravaggia i Raphaela. Trenutak „demontiranja“ Mona Lize je „životno iskustvo“ i muzej ga prodaje na aukciji kako bi prikupio novac za nadoknadu štete koji je pretrpeo tokom pandemije.

Zvaničnik Luvra rekao je za Sky News da je muzej izgubio oko 110 miliona američkih dolara prihoda tokom 2020. CNN izveštava o nekim drugim prodatim iskustvima, uključujući privatni obilazak muzeja za 46.000 američkih dolara i privatni koncert u dvorani Karijatida, koji je neko osvojio za 51.000 dolara.

harpersbazaar.gr

Najnovije