Istorija crvenog ruža i zašto bi trebalo da bude vaš No.1 izbor

“Lepota za mene znači osećati se udobno u svojoj koži... Ili nositi ‘ubistveni’ crveni ruž.” – Gwyneth Paltrow

Verovatno ste već čuli i znali za ovo, ali crveni ruž ima veliku ulogu u svačijem izgledu. Ovaj beauty trend se uveliko vratio i čini da svaka dama koja ga nosi izgleda senzualno i seksepilno. Samo se podsetite koliko poznatih dama voli da ga nosi i kako one izgledaju sa njim, nezavisno od modnog stajlinga. Ipak, iako je trenutno vrlo popularan, crveni ruž su nekada pratile mnoge kontraverze.

Crveni ruž je prvi put nastao 35. godine pre nove ere u civilizaciji Sumer, u kojoj je sumerska kraljica Sub-ad (ili Pu-abi) usne bojila sitnim dragim kamenjem u crvenoj nijansi. Taj trend se proširio i na Egipat, a popularizovala ga je Cleopatra. Tada su crvene usne označavale visok status, a ne deo ulepšavanja kao danas. Kasnije su se skarletno crvene usne smatrale skandaloznim i čak povezivale sa đavolom u 19. veku, pa je zbog toga korišćene crvenog ruža bilo društveno neprihvatljivo. Međutim, početkom 20. veka počinje da se smatra simbolom ženske slobode i ženstvenosti, što je ostao i dan danas.

Međutim, tek se početkom 1950. godine crveni ruž smatrao nijansom koju bi svaka dama trebalo da ima. Na takvo mesto je došao zahvaljujući filmskim divama poput Elizabeth Taylor i Ave Gardner koje su retko kad viđene bez ovog ruža na usnama.

Zašto treba da nosite ovu nijansu ruža?

Studija je pokazala da se žene koje nose crveni ruž uglavnom smatraju mlađim i da upravo ova nijansa povećava samopouzdanje. Ukoliko jarke nijanse nisu u vašem stilu, nema potrebe za brigu jer postoji toliko načina na koje možete istaći svoju ženstvenost crvenom bojom.

foto: pinterest

V.R.

Pročitajte još

Pročitaj još