8 načina da zaštitite svoju kožu tokom hladnih decembarskih dana

Nije tajna da promene vremena mogu uticati na naše zdravlje - posebno kada je u pitanju koža.

Kako temperature padaju i Beograd gnjavi hladna košava kojoj će se uskoro pridružiti mraz i sneg kao i drugi nepovoljni uslovi, verovatno ćete videti posledice toga i na svojoj koži - posebno ako patite od problema kao što su ekcem ili psorijaza.

Svake zime naše telo je izloženo oštrim promenama, što dovodi do toga da se krvni sudovi na koži brzo menjaju kako bi se prilagodili trenutnoj temperaturi. Ovo može ostaviti kožu suvom, crvenom i vremenom uništenom. Dr Bav Shergill, jedan od najboljih britanskih deramtologa, deli nekoliko saveta za održavanje kože u dobroj formi tokom ove zime.

1. Potrudite se da dodatno hidrirate kožu tokom zimskog perioda. Držite se svojih krema, ali se posavetuje sa svojim lekarom da vam preporuči još neku kremu koja će još više hidrirati vašu kožu.

2. Obratite pažnju koju garderobu nosite. Neki materijali mogu da iziritiraju kožu, poput određene vune, zato ako vam je koža osetljiva izbegavajte slične materijale.

3. Jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za borbu protiv zimskih hladnoća, jeste redovno nanošenje hidratantnih sredstava i sredstava za usne. Ovo će vam pomoći da nadoknadite izgubljenu vlagu. Svi tipovi kože imaju hidratantnu kremu.

4. Izbegavajte gruba sredstva za čišćenje i sapune na bazi alkohola.

5. Zaštitite kožu toplom odećom (šal, kapa i rukavice), dok ste napolju. Ako pokisnete, potrudite se da se što pre presvučete u nešto suvo i da ne ostavljate mokru odeću u kontaktu sa vašom kožom, u suprotnom to može izazvati ozbiljnu iritaciju.

6. Iako je prirodno da želimo ostati u toplom u zatvorenom prostoru, čak i centralno grejanje može uticati na našu kožu. Suv vazduh u zgradama koje koriste centralno grejanje znači da se koža može presušiti, zato pokušajte da ne okrećete termostat do maksimuma.

7. Izbegavajte iskušenje da se kupate u dugoj vrućoj kupki, jer na taj način možete ostatii bez potrebnog prirodnog ulja koje proizvodi vaša koža. Pokušajte da skratite vreme i ne zaboravite da temperatura vode ne bude previše topla.

8. Nanesite hidratantnu kremu na kožu odmah posle kupke ili tuširanja dok je koža još uvek blago vlažna. Sušenje kože peškirom može da je ošteti, pa je osušite tapkanjem i ne trljajte.

S.B.

Harpersbazaar.uk

Pročitajte još

Pročitaj još