Rešite se podočnjaka u par jednostavnih koraka

Oči su ogledalo duše, ali kada se ujutro probudimo s natečenim područjem oko očiju ili tamnim kolutovima zbog kojih delujemo umorno i starije, sigurno ne ostavljamo baš svež i pozitivan utisak.

Podočnjaci i natečenost područja oko očiju jedan od najčešćih problema lepote većine žena. Njihovi uzroci mogu biti sve od genetske predispozicije, hormonalnih promena, alergijskih reakcija ili smanjene cirkulacije koja se javlja s godinama, preko loše ishrane, manjka sna i stalne izloženosti stresu, pa sve do najobičnijih situacija poput obilnog plakanja.

Hrana protiv podočnjaka

Za smanjenje natečenosti važno je šta jedete. Izbegavajte hranu bogatu solima i pobrinite se da unosite dovoljno vitamina K, vitamina B12, vitamina C i antioksidansa.

Ništa bez vode

Minimalno 2 litre vode dnevno podstaći će cirkulaciju i pospešiti uklanjanje štetnih materija iz organizma, a samim time smanjiti i natečenost područja oko očiju.

Naspavajte se

Pokušajte dovoljno i kvalitetno spavati, bez prekida, jer neispavanost, umor i stres smanjuju cirkulaciju, ali i remete rad nadbubrežne žlezde koja je odgovorna za regulisanje količine vode i minerala u organizmu.

Podstaknite cirkulaciju vežbanjem

Svakodnevno vežbanje pojačava cirkulaciju u organizmu i smanjuje zadržavanje tečnosti, čime se smanjuje i natečenost područja oko očiju.

Prva pomoć hladnim oblogama

Kao S.O.S. rešenje, hladne obloge na očima suziće krvne žile, a time i trenutno smanjiti vidljivost podočnjaka. Obloge nikako ne smeju biti prehladne jer bi mogle dovesti do pucanja kapilara. Kao obloge mogu poslužiti kolutovi svežeg krastavca, upotrebljene kesice zelenog čaja ili tuferi natopljeni čajem od kamilice.

Posebna njega za područje oko očiju

Zbog male količine žlezda lojnica, koža područja oko očiju osetljivija je na spoljne uslove od ostatka kože lica. Stoga zaboravite na nanošenje krema za lice na ovo osetljivo područje i odaberite posebnu njegu, koja je svojim formulama prilagođena tom izuzetno osetljivom području.

Foto via harpersbazaar.com

 
Nikola Grbin

WEB NOVINAR

 
 
 


Pročitajte još

Pročitaj još