Fantastičan dizajn: Duje Kaliterna

Odrastajući u Zagrebu i mnogo putujući, Duje Kaliterna pronalazi inspiraciju na raznim svetski meridijanima. Njegov stil menja se u zavisnosti od toga koji objekat projektuje.


Tekst: Aleksandra Marković
Fotografije: privatna arhiva; Profimedia“Bitno je da su privatni prostori prijatni za život, a javni spektakularni”, otkriva nam kada ga pitamo koji stil najviše odgovara njegovom senzibilitetu. Inače preferira stil šezdesetih dvadesetog veka zbog upotrebe boja i novih materijala koji su se pojavili u
art deco periodu.
“Tridesete godine, kada je nastao
art deco pravac, unele su revoluciju u svakodnevni život, ali i u arhitekturu”, dodaje Duje.
Nakon dugog perioda u kome je minimalizam preovladavao, poslednjih desetak godina eklekticizam je najzastupljeniji, čemu se Duje izrazito raduje.
“Kombinuju se starinski komadi nameštaja sa modernim enterijerima, bojama, uzorcima, tekstilima i sve je dozvoljeno...
Do sada sam u karijeri radio projektovanje gotovo svega – od restorana hotela, noćnih klubova,
lounge barova do privatnih kuća i vila na moru. Ipak, lično su mi draži javni objekti jer najčešće podrazumevaju i više slobode pri projektovanju.”
Zaljubljenik je i u istorijske komade nameštaja, a živi u kući iz 1926. godine u srcu Zagreba, pa pokušava da nabavi što više predmeta iz tog razdoblja, od nameštaja do detalja. Za sada je uspeo da dođe do velike kolekcije plakata iz dvadesetih i tridesetih.
“Jedan od najinteresantnijih projekata koje sam do sada radio bio je restoran
Gil's u Dubrovniku za jednog od najbogatijih ljudi na svetu, gospodina Vekselberga, jer mi je dao ogromnu slobodu pri projektiranju i gotovo neograničeni budžet”, zaključuje Duje.

www.kaliterna-arhitektura.hr

Pročitajte još

Pročitaj još