Game of Chefs - Susret lidera kulinarstva

Konceptualni gastronomski performans, Game of Chefs odnosno Susret lidera kulinarstva, zakazan je za petak 15. oktobar i okupiće sedam renomiranih izvršnih šefova kuhinja iz regiona u hotelu Regent Porto Montenegro. Oltion Veshi iz Albanije, Nihad Mameledžija iz Bosne i Hercegovine, Ante Udovičić iz Hrvatske, Jure Tomić iz Slovenije i Filip Ćirić iz Srbije predstavnici su svojih gastro identiteta, a već proslavljeni šef kuhinje hotela Regent, Željko Knezović predstavljaće Crnu Goru. Za slatku završnicu zadužena je Petra Jelenić kao posebna gošća – vlasnica renomirane zagrebačke poslastičarnice Mak na Konac koja je potpuno revolucionirala slastičarstvo.

Cilj događaja je profilisanje Balkana kao nedovoljno (pre)poznate gastronomske destinacije. Svaki od pomenutih šefova ce kreirati po jedan gang koji ce reflektovati njihovu zemlju porekla, a pomno odabrano vino iz iste regije će zaokružiti čin u okviru celokupne regionalne gastronomske simfonije od 7 gangova.

Događaj će pratiti izvođenje na harfi koja će upotpuniti ovo elegantno veče, dok će voditelj programa upoznati prisutne sa detaljima jela, vina i kratkom biografijom šefova, doprinoseći kreiranju gastronomske razglednice Balkana.

Inspiraciju za organizaciju kvalitetnog kulinarskog šou-a tim hotela Regent našao je u različitosti i bliskosti nacionalnih kuhinja regiona, obilju kvalitetnih prirodnih proizvoda i činjenici da je u prethodnom periodu, svaka od nacionalnih kuhinja, u režiji pomenutih šefova - lidera doživela pravu kulinarsku revoluciju uz primenu ličnih stilova i aktuelnih svetskih kulinarskih trendova.

Pozicioniranje Crne Gore odnosno regiona kao kvalitetne gastronomsko-vinske regije je mahom u početnoj fazi. Potrebno je još puno rada na ovom polju međutim verujem da je upravo ovaj kulinarski šou jedan od koraka u željenom smeru. Iako je još treba uložiti truda i zajedničkog delovanja, sa pohvalama adresiram sveobuhvatan napredak koji je region doživio na kulinarskom polju i neke od šefova kuhinje već “lansirao” kao najbolje ambasadore zemlje iz koje dolaze, izjavio je Željko Knezović, Izvršni šef kuhinje hotela Regent Porto Montenegro.

Pored kvalitetnog programa, posebne cene smeštaja (120 e/sobi ) važiće za posetioce večere za noć 15. oktobra. Ovom večerom (150 e/osobi) hotel Regent zaokružuje izuzetno uspešnu letnju sezonu 2016. i najavljuje događaje u nastupajućim zimskim mesecima.

Više o Ševovima kuhinje:

Željko Knezović, već proslavljeni Šef kuhinje hotela Regent Porto Montenegro, svoj prvi angažman kao Šef kuhinje dobio je upravo u pomenutom hotelu sa već 29 godina nakon bogatog radnog iskustva duž cele obale Jadrana. Svoje prve početke beleži čak u Nomi više puta proglašavanim najboljim na svetu . Ovaj vrsni Šef kuhinje predstavljaće Crnu Goru i ovu gastro-rapsodiju - otvoriće istu kreativnim amuse buche–om, odnosno, modernom rekonstrucijom jaja.

Oltion Veshi – renomirani Šef kuhinje iz Albanije kreiraće hladno mesno predjelo i predstaviće Albaniju koja već kotira kao kvalitetna gastronomska oaza.

Nihad Mameledžija – Šef kuhinje ponosno predstavlja gastro identitet Bosne i Hercegovine kroz toplo mesno predjelo. Ova zanimljiva ličnost je u prethodnom periodu uložila znatne napore na redefiniciju bogate bosansko-hercegovačke kuhinje u skladu sa predstavljanjem gastronomije sa pet zvjezdica.

Jure Tomić – već evropska zvezda kulinarstva – pobednik Barillinog svetskog šampionata predstaviće toplo riblje predjelo sa daškom najsevernije bivše jugoslovenske republike.

Glavno riblje jelo kreiraće Ante Udovičić, inspirativna kulinarska figura koja potpisuje gastronomsku razglednicu restorana Paradox u Splitu i renomiran stručnjak sa više od 16 godina iskustva.

Srbiju predstavlja Filip Ćirić - izuzetan inovator u okviru fine dining-a i maestro redefinicije jela iz bogate srpske kuhinje. Vezan za kuhinju još iz detinjstva, ova zvezda srpskog kulinarstva predstaviće glavno jelo od mesa.

Dezert donosi Petra Jelenić iz renomirane zagrebačke poslastičarnice MaknaKonac i prava kraljica slatkih delicija regiona, čiji je moderan pristup dizajna istih izraz njene neobične ličnosti i renomiranog iskustva, sticanog u hotelskim lancima Sheratona i Regent Hotels & Resorts.

Pročitajte još

Pročitaj još