Japanski čizkejk: poslastica kojoj nećete odoleti

Upoznajte desert koji nikog nije ostavio ravnodušnim.

Japanski čizkejk je, kao što mu i samo ime kaže, slatka torta sa sirom koja je vazudušasta, lagana i pre svega ukusna. Za razliku od čizkejkova na koje smo navikli, ovaj koji nam potiče iz Japana je za nijansiju kremastiji, što ga čini našim prolećnim favoritom kada je u pitanju hrana.

Uspeli smo da saznamo kako se pravi, a na vama je da napravite ovu vrlo ukusnu poslasticu!

Sastojci:

- 300g bele čokolade
- 220g krem sira
- 7 jaja (žumanca i belanca razdvojite)

Opcionalno:

- slatka pavlaka
- bobičasto voće
- šećer u prahu

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni, a u odgovarajući pleh stavite papir za pečenje (na dno i strane). U međuvremenu napunite kuvalo vodom i stavite da proključa.

Belu čokoladu i krem sir pomešajte u vatrostalnu činiju srednje veličine. Mešajte sve vreme dok se sastojci ne sjedine. Smesu sklonite sa vrele vode na 10 minuta, a zatim dodajte žumanca.

U drugoj činiji mikserom umutite belanca dok ne dobijete gustu smesu. Dodaje otprilike ¼ smese od belanaca u čokoladu i dobro promešajte. Ostatak smese postepeno dodajte uz konstantno mešanje.

Dobijenu smesu sipajte u pripremljen pleh i ravnomerno raspodelite. Pleh stavite u dublju posudu za pečenje koju ćete ispuniti vodom iz kuvala. Sve zajedno stavite u rernu da se peče između 50 minuta i sat vremena. Izvadite tortu i sačekajte da s eu potpunosti ohladi pre nego što je izvadite iz pleha.

Tortu stavite u frižider do otprilike jedan sat pre serviranja i ukrasite je slatkom pavlakom, voćem i šećerom u prahu po želji.

V.R.

foto: purewow/ Liz Andrew; stilizovanje stola: Erin Mcdowell

Pročitajte još

Pročitaj još