Harper's Bazaar Srbija

Posni čokoladni kolač sa jagodama

Velika nedelja je pred vratima i sve više ljudi će početi da posti. Naravno da postoje oni koji su postili nekoliko nedelja. Kojoj god kategoriji pripadali, jedno je sigurno – ne treba sebi ništa uskratiti, a kamoli slatke užitke koji imaju posebno mesto u našim srcima.

Predlažemo da ove nedelje isprobate posni čokoladni kolač sa jagodama.

Potrebno vam je:

Za bazu

  • 600 gr. keksa
  • 100 gr. margarina

Za krem od jagoda

  • 500 gr. jagoda
  • 500 ml slatke biljne pavlake
  • 1/2 čaše konjaka
  • 1 vanila

Za premaz

  • 200 gr. čokolade za kuvanje
  • 200 gr. jagode
  • 50 gr. margarina
  • 1 šolja smeđeg šećera

Priprema:

Prvo izdrobite keks u blenderu. Rastopite margarin i prelijte ga preko keksa, a dobijenu smesu raširite – idealno u plehu sa uklonjivim stranicama. Stavite bazu u frižider da se zamrzne dok krema od jagoda ne bude spremna.

Izmiksirajte jagode i dok u blenderu mutite pavlaku, dodajte ih zajedno sa konjakom i vanilom. Izlijte smesu na bazu od kolačića i stavite je u frižider dok ne pripremite premaz.

Za preliv istopite čokoladu i dodajte margarin i šećer. Zatim iseckajte jagode i dodajte ih u čokoladu. Dobro izmešajte, stavite u frižider na 10-15 minuta da se ohladi, a zatim sipajte na tortu.

Ostavite tortu u frižideru 3 sata, a zatim je poslužite.

Najnovije