Uspešno održan kulinarski performans 'Game of Chefs'

Gastronomski performans, Game of Chefs odnosno Susret lidera kulinarstva održan je u subotu 15. oktobra u hotelu Regent.

Sedam izvršnih šefova kuhinja regiona kreirali su regionalnu gastronomsku razglednicu koju su gosti nagradili burnim aplauzom na kraju večeri: Oltion Veshi iz restorana Koteci iz Albanije, Nihad Mameledžija iz 4 sobe gospodje Safije iz Sarajeva - Bosna i Hercegovina, Ante Udovičića iz restorana Paradigma, Split - Hrvatska, Jure Tomića iz restorana Osterije Debeluh – Slovenija, Filipa Ćirića iz restorana Homa, Beograd - Srbije i kreatora izvanrednog dezerta - Petru Jelenić iz renomirane zagrebačke poslastičarnice Mak na Konac.

Veče su uokvirila pomno izabrana vina i posebna kompozicija na harfi za svaki gang u izvođenju Milice Kankaraš.

Utiske boravka, ideje i organizacije Game of Chefs sumirala je Petra Jelenić: Čast mi je što sam bila deo ove ideja. Impresionirana sam organizacijom događaja i samom lokacijom. Naš susret smatram odličnom prilikom za intenziviranjem komunikacije, razmenom znanja, mogućnosti saradnje i daljeg razvijanja kvaliteta regionalne kulinarske scene.

Za ovaj performans tražila se 'karta više'. Hotel Regent dokazao se kao prava gastro oaza, a gastronomija regiona ocenjena kao izvor neiscrpne inspiracije i vrlo jak adut u turističkom pozicioniranju svake od zemalja regiona. 

Željko Knezović, izvršni šef kuhinje hotela Regent dizajnirao je suptilan uvod večeri sa prvim gangom 'Jaje upalo u more' (lagano kuvano jaje, poširane mušlje, njeguški pršut, kozji sir i hrskava pileća kožica).

Nastavak je usledio od strane Oltiona Veshija iz Albanije sa gangom 'Od glave do repa' kreirano od najboljih delova goveđeg repa i bifteka predstavljeno u skladu sa gastronomskom filozofijom Koteci restorana.

Dinamičnu i maštovitu Bosnu i Hercegovinu naglasio je Nihad Mameledžija kroz treći gang 'Pileća džigerica na način gđe Safije' gde su se prepletali ukusi aromatizovane pileće džigerice, meda, latica ruže i palente kreirane od organskog brašna.

Susret kopna i mora prikazao je Jure Tomić iz Slovenije u jelu 'San Žak u šumi' odosno nežnom kombinacijom San Žaka na bazi od vrganja, mrvica trube i praha od maslinovog ulja. Aroma Jadrana zastupljena je kroz peti gang 'Jadranske lignje' predstavljen na maštovit način kombinacije lignje i brancina uz tufne fermentisanog bijelog luka a sve predstavljeno na kreaciji nježno zelene kreme od selena i boba.

Krešendo gastronomske simfonije Balkana kreirao je Filip Ćirić kroz šesti gang 'Najbolje od teletine' odnosno najfinijeg filea teletine, komada mariniranog jezika, brioša, bordoleze sosa, povrća a la minestrone i svježeg komada crnog tartufa.

Proslavljena Petra Jelenić iz Zagreba priuštila je gostima eksploziju ukusa u vidu dezerta tajnovitog naziva 'P3' kreiranog od kombinacije biskvita od maka, sorbea od Jivara čokolade, kandirane muškatne tikve, gela od peršuna i reske kreme od limuna. 

Pročitajte još

Pročitaj još